1.3 Роль і параметри мікроклімату

 

 

Сезонні та добові коливання температури, вологості повітря та освітленості в нашій природно-кліматичній зоні негативно впливають на ефективність функціонування біотехнічної системи виробництва продукції тваринництва. Тому необхідно приймати відповідні заходи для захисту тварин від впливів навколишнього середовища, створювати їм локальний мікроклімат.

Мікроклімат тваринницьких приміщень обумовлює сукупність фізичних і хімічних факторів, що сформувались в їх повітряному середовищі. Найважливішими параметрами мікроклімату є температура, вологість і хімічний склад повітря, швидкість його руху, а також рівень його механічного і бактеріологічного забруднення та рівень освітленості.

Хімічний склад повітря в першу чергу оцінюється вмістом в ньому шкідливих домішок (вуглекислого газу, окису вуглецю, аміаку, сірководню), які знижують стійкість організму тварин до захворювань.

Важливим параметром мікроклімату також є співвідношення між температурою повітря та його вологістю, яке характеризує точку роси.

Важливим також є іонний склад повітря, що характеризується кількістю позитивних і негативних іонів в одиниці об'єму.

Співвідношення між параметрами, що характеризують мікроклімат в тваринницькому приміщенні, регламентуються зоотехнічними і санітарно-гігієнічними  вимогами щодо дотримання норм технологічного проектування.

Відхилення параметрів мікроклімату від установлених меж призводить до зниження надоїв на 10...20%, приростів на 20...30%, збільшення відходу молодняку на 5...40%, зниження яйценосності курей на 30...35%. перевитрат кормів та зменшення строків служби машин і обладнання.

Найважливіші параметри мікроклімату наведені в таблицях 1.8 і 1.9 .

 

Таблиця 1.8 – Параметри мікроклімату тваринницьких приміщень

Тип тваринницьких

приміщень

Оптимальний температурний режим, 0К/0С

Відносна вологість повітря, %

Швидкість руху повітря, м/с

Освітле-ність, лк

Корівники

283/10

80

0,4..0,5

50…70

Телятники

279/7

80

0,3

20…30

Свинарники-маточники

288/15

70

0,8

75

Свинарники-відгодівельники

288/15

75

0,3

50

Вівчарні

278/5

75

0,5

30

Пташники:

з утриманням на підлозі

з клітковим утриманням

285/12

289/16

70

70

0,3

0,3

12

20

 

 

Таблиця 1.9 – Гранично допустимі концентрації шкідливих газів в повітрі тваринницьких приміщень

Газ

Тип приміщення

тваринницькі

пташники

Вуглекислий, %

0,25

0,18…0,20

Аміак, мг/л

0,02

0,01

Сірководень, мг/л

0,01

0,005