2.2.1 Суть та вимоги до подрібнення кормів

 

 

Подрібнення - це процес руйнування перероблюваного матеріалу з метою зменшення крупності його часток (кусків) до розмірів, необхідних для ефективного використання продуктів, що при цьому отримуються. Таким чином, процес подрібнення має дві суті: фізичну - руйнування, як порушення цілісності матеріалу; технологічну - одержати при цьому продукт з оптимальною крупністю часток.

Оптимальна крупність кормових часток встановлюється науково обґрунтованими зоотехнічними рекомендаціями і залежить від біологічного виду та віку тварин і птиці, а також від виду кормової сировини і характеру використання кормів (згодовування роздільне чи в складі кормових сумішок, в розсипному стані чи у вигляді брикетів або гранул).

Надмірне подрібнення супроводжується збільшенням виходу пиловидної фракції при переробці сухих та виділенням соку із соковитих кормів. Це призводить до підвищення втрат продукту, його поживних речовин. Пиловидні частки, крім того, погано змочуються слиною і поїдаються тваринами; вони утворюють грудочки, що важко засвоюються організмом. З цих позицій цілком закономірне зниження технологічної ефективності надмірно подрібнених кормів. Пил шкідливий для людей і тварин, оскільки забиває їх шляхи дихання. Зі зростанням пилоутворення знижується довговічність машин, підвищуються витрати на їх експлуатацію і удосконалення системи пиловловлювання. Нарешті, надмірне подрібнення саме по собі завжди пов'язане з додатковими витратами енергії, праці та засобів.

Розглянемо детальніше зоотехнічні вимоги до подрібнення кормів.

Зоотехнічні вимоги до підготовленого зернового корму передбачають розміри часток: для  ВРХ - не вище 3 мм, для свиней - до 1 мм; для птиці - до 2... 3  мм при сухій годівлі і до 1 мм, якщо годівля роблять вологими мішалками.

Передбачено три ступені помелу: дрібний (середній розмір часток (модуль)- 0,2-1,0 мм), середній (1,0-1,8) та крупний (1,8-2,6 мм).

Сіно доброї якості, що відповідає вимогам стандарту, коровам і вівцям може згодовуватись без підготування, але умови механізації роздачі кормів потребують їхнього подрібнювання.

Солома, сіно низької якості й інші грубі корми піддають подрібнюванню з метою підвищення згодовуємості і створення умов, необхідних для здійснення наступних технологічних операцій. При подрібнюванні соломи і сіна розмір подрібнення повинний бути для ВРХ- 40-50 мм, коней - 30-40 мм, овець - 20-30 мм. Більш дрібне різання (5-10 мм) готують, якщо надалі її змішують із соковитими кормами.

При виробництві трав'яної муки для свиней і птиці висушену траву піддають подрібнюванню до розмірів часток менше 1 мм.

Коренеплоди рекомендується згодовувати коровам у суцільному виді (крім дрібних), а свиням і птиці в подрібненому. Товщина подрібнення коренеплодів при згодовуванні ВРХ повинна бути 10-15 мм, телятам - 5-10 мм, свиням - 5-10 мм, птиці - 3-4 мм.