3.3 Способи і принципи доїння

 

Способи і принципи доїння: природний – ссання вимені телям; ручний - витискання молока із вимені руками дояра; машинний - відсмоктування або витискання молока доїльним апаратом.

Природне доїння вимагає найменших матеріальних і трудових затрат, але не може бути застосоване на молочнотоварних фермах і фермах по вирощуванню молодняку.

Ручне доїння пов’язане зі значними затратами праці і призводить до надмірної собівартості молока, зниження його якості і має небажані соціальні наслідки

Машинне доїння збільшує продуктивність праці оператора у кілька разів, дозволяє одержати молоко високої якості з мінімальною собівартістю.  Забезпечує транспортування молока із вимені до місць первинної обробки і зберігання. ( 1л- 100 стискань дійок руками , 1 год. – 3-4 корови; м.д. – за 1 год. 16-18 корів, у молокопровід – 24-26 корів)