3.18 Технологічний розрахунок процесу доїння

 

Після вибору способу доїння визначають необхідну пропускну здатність технологічної лінії доїння, гол./год.

3_1.png,                                                         (3.1)

де        Мк – загальна кількість корів на фермі, гол.;

Кр – коефіцієнт, що враховує характер розподілу отелень (якщо розподіл отелів рівномірний – 0,85);

Тд – час доїння всіх корів, год.(за розпорядком дня), Тд=120…150 хв.

Кількість доїльних установок

3_2.png,                                                               (3.2)

де        Wу – пропускна здатність доїльної установки за її технічною характеристикою, гол./год.

У випадку доїння корів у стійлах корівника кількість доїльних установок

3_3.png,                                                            (3.3)

де        Му – кількість голів, яку може обслуговувати доїльна установка, згідно з її технічної характеристикою. УДМ-25, 50,100,200 (уніфікований ряд).

Кількість основних операторів машинного доїння, необхідна для доїння всіх корів на фермі

3_4.png,                                                       (3.4)

де        z0 – кількість операторів, що обслуговують доїльну установку за її технічної характеристикою.

Ритм доїння tд , хв. (проміжок часу між кінцями доїння двох корів), що видоюються послідовно одна за одною

3_5.png,                                                          (3.5)

де        tд – середній час доїння однієї корови, хв.;

М1 – кількість корів закріплених за одним оператором.

Час доїння однієї корови складається із часу машинних, машинноручних і ручних операцій

3_6.png,                                          (3.6)

де        tп-з – час проведення підготовчо-заключних операцій, хв.

Інтенсивність або щільність потоку Іп характеризується відношенням циклу (часу доїння однієї корови) до ритму потоку

3_7.png,                                                                 (3.7)

Цей показник може приймати значення від одиниці до нескінченності і дає увагу про кількість корів, що дояться одночасно.