2.5.1 Види кормів та вимоги до їх приготування

 

Для годівлі тварин та птиці у господарствах України застосовують такі види кормів:

-       фуражне зерно (кукурудзи, ячменю, гороху, сої, пшениці тощо);

-       стеблові корми (сіно, сінаж, солома, силос);

-       коренебульбоплоди і баштанні (буряки, картопля, гарбузи тощо);

-       побічні продукти цукрової, спиртової, пивоварної промисловостей (жом, меляса, барда тощо);

-       різні балансуючі кормові добавки (білкові, мінеральні, вітамінні).

Залежно від виду і виробничого призначення тварин та планової їх продуктивності із вказаних кормів складаються раціони. При цьому корми раціонів можуть згодовуватись як окремо, в натуральному вигляді з обмеженою кількістю компонентів, так і у вигляді кормо сумішок.

Кормосумішками залежно від типу годівлі і наявності кормів у господарствах можуть бути: сухі комбікорми (вологість до 20%), зволожені (20…40%), вологі (40…60%), напіврідкі (60…80%) і рідкі (більше 80%).

Всім видам тварин і птиці фуражне зерно згодовують у складі сухих кормових сумішок – комбінованих кормів, які готуються за спеціальними рецептами.

Зволожені кормосумішки  застосовують при використанні консервованого зерна кукурудзи або плющеного зерна для великої рогатої худоби та свиней і вводять добавки. Це можуть бути також мішанки з концентрованих кормів і подрібнених коренеплодів або зелені для качок, гусей тощо.

Напіврідкі сумішки характерні при годівлі свиней – це 25…30% комбікормів, 8…11% трав’яного або вітамінно-сінного борошна, решта коренеплоди.

Вологі кормосумішки для великої рогатої худоби та свиней, зволожені та вологі кормосумішки для тварин та птиці повинні бути свіжоприготовленими, не мати неприємного запаху. Сумішки, що включають подрібнені коренеплоди, після приготування повинні роздаватись не пізніше, ніж через 1,5 – 2 год.

Рідкі – це розчин комбікормів у воді в пропорції 1: 3, різноманітні пійла, у тому числі і замінники молока.

Вимоги до приготування кормосумішок:

-       свіжоприготовлені;

-       не повинні мати неприємного запаху;

-       до вологих додається багато стеблових кормів, які подрібнено згідно зоотехнічних вимог;

-       для кожного виду тварин і птиці корми обов’язково подрібнюють до оптимальних розмірів (таблиця 2.5)

 

Таблиця 2.5 – Ступінь подрібнення кормів

У міліметрах

Вид корму

Розмір частинок подрібненого корму, для:

корів

свиней

овець

Грубі (сіно, солома)

30…50

1…3

20…30

Силосовані і зелені

10…50

10…15

10…50

Коренеплоди

до 15

5…10

до 15

Зернові

1…1,6

0,2…0,9

1…1,6