6.2 Куттери

 

До попереднього пуску куттер готують у такий спосіб. Спочатку перевіряють наявність змащення у всіх точках, що змазуються, натяг ременів привода ножового вала й редуктора чаші, надійність кріплення серпоподібних ножів на ножовій втулці й ножової втулки на валу, можливість прокручування ножового вала й привода чаші від руки, після чого здійснюють обкатування вхолосту. Під час обкатування перевіряють обертання чаші на першій і другій швидкості, нагрівання підшипників ножового вала, а також працездатність електроблокування, захисної кришки й механізму вивантажувача.

У чашу продукт, що подрібнюється, завантажують рівномірно при включеній машині. Щоб уникнути поломки серпоподібних ножів цей продукт не повинен містити шматочків кісток і сторонніх предметів.

image081.gif

 

Рисунок 6.2.1 – Фото куттер

 

Раціональний коефіцієнт завантаження чаші, а також необхідні режими підбираються з урахуванням використання першої й другої швидкостей обертання чаші й ножового вала, а також технології виготовлення фаршу.

image083.gif

Рисунок 6.2.2 – Фото вакуумні куттери

 

У процесі експлуатації спостерігається затуплення ножів, у результаті чого споживана потужність електродвигуна зростає, якість подрібнення знижується.

При знятті ножів для заточення спеціальний ключ вставляють у пази ножової втулки й закріплюють на шрифті верхньої частини корпуса, а гайковий ключ за допомогою подовжувача обертають за годинниковою стрілкою й тим самим послабляють затискну гайку.

При встановленні заточених ножів їх слід підбирати по масі. Різниця маси, що допускається, повинна бути не більше 1...3 г. Мінімальний зазор між крайніми ножами та чашею 2 мм. Інші ножі розташовують у строгій послідовності, їх крайні крапки в діаметральному перетині описують окружність одного діаметра з окружністю крайніх ножів (при цьому досягається балансування ножів головки).

Ножі закріплюють у зворотній послідовності. При цьому необхідно ретельно протерти привалочні торцеві поверхні ножів і проміжних кілець. Гайки серпоподібних ножів затягують динамометричним ключем із крутним моментом 180 Нм проти годинникової стрілки до повного й надійного закріплення ножів.

По закінченню зміни всі частини машини, що перебувають у безпосередньому контакті з фаршем, ретельно очищають і промивають гарячою водою.