ВСТУП
Відмінною
рисою роботи техніки в цехах по переробці продукції тваринництва є те, що вона,
як правило, працює в більш складній біотехнологічній системі (людина – машина –
середовище – продукція), і в більш агресивному середовищі. Тому
відмова будь-якої машини робить не тільки не продуктивним працю працівників, але
й, в остаточному підсумку, веде до зниження якості одержуваної продукції.
Організація при цьому планово-запобіжної системи технічного обслуговування
дозволяє різко скоротити відмову машин і механізмів, збільшити строк їх експлуатації.
Експлуатація
обладнання підприємств м’ясомолочної промисловості включає комплекс
організаційно-технічних заходів, що забезпечують надійність і довговічність
обладнання, тобто здатність його виконувати роботу з належною точністю й
швидкістю протягом певного часу до повного фізичного або морального
зношування.
Експлуатація
технологічного обладнання включає пуск машини, регулювання або короткі зупинки
під час технологічного процесу, повну зупинку, санітарну
обробку й відключення машини від енергоживлення по закінченню зміни; виконання
окремих технологічних операцій; технічне обслуговування і нагляд за машиною,
спостереження під час експлуатації й підготовка до
ремонту.