ВСТУП

 

Відмінною рисою роботи техніки в цехах по переробці продукції тваринництва є те, що вона, як правило, працює в більш складній біотехнологічній системі (людина – машина – середовищепродукція), і в більш агресивному середовищі. Тому відмова будь-якої машини робить не тільки не продуктивним працю працівників, але й, в остаточному підсумку, веде до зниження якості одержуваної продукції. Організація при цьому планово-запобіжної системи технічного обслуговування дозволяє різко скоротити відмову машин і механізмів, збільшити строк їх експлуатації.

Експлуатація обладнання підприємств м’ясомолочної промисловості включає комплекс організаційно-технічних заходів, що забезпечують надійність і довговічність обладнання, тобто здатність його виконувати роботу з належною точністю й швидкістю протягом певного часу до повного фізичного або морального зношування.

Експлуатація технологічного обладнання включає пуск машини, регулювання або короткі зупинки під час технологічного процесу, повну зупинку, санітарну обробку й відключення машини від енергоживлення по закінченню зміни; виконання окремих технологічних операцій; технічне обслуговування і нагляд за машиною, спостереження під час експлуатації й підготовка до ремонту.