2.5 Вакуумні казани

 

Перед початком роботи в непрацюючого вакуумного казана КВМ-4,6А перевіряють:

-    наявність води в уловлювачі вакуумметра. Якщо необхідно, то її доливають, прочищають трубопроводи, що підводять, від казана до уловлювача через вузол прочищення;

-    перевіряють наявність і справність шплінтів на осях кріплення бугеля завантажувальної горловини й кріплення важеля й серги розвантажувальної горловини;

-    перевіряють наявність запобіжних пристроїв завантажувальної й розвантажувальної горловини й зливальних кранів;

-    прочищають пробні крани на кришці завантажувальної горловини;

-    змазують підшипникові вузли вала мішалки;

-    перевіряють правильність з'єднання «гайка – втулка» і пари «гвинт – гайка» кришки завантажувальної горловини з бугелем;

-    перевіряють наявність мастильного матеріалу в парі «гвинт – гайка» кришок завантажувальної й розвантажувальної горловини. Якщо необхідно, то змазують;

-    перевіряють стан внутрішньої порожнини відбивача й ущільнювальної поверхні кришки завантажувальної горловини.

При непрацюючому казані щозмінно примусово відкривають запобіжний клапан, з'єднаний із сорочкою казана; продувають трубку, що з'єднує порожнину корпуса казана з вакуумметром.

 

image050.gif

Рисунок 2.5.1- Фото вакуумний казан КВМ-4,6А

 

Наприкінці кожної зміни очищають усі майданчики навколо казанів і горловину казана від залишків сировини й шквари.

Не рідше 1 разу в тиждень під час профілактичних оглядів проводять наступні роботи:

-    промивають казан при наявності кірки на його внутрішніх стінках. Для промивання казана його заповнюють на 2/3 обсягу водою, закривають кришку завантажувальної горловини, включають мішалку й протягом 2 годин підтримують у казані тиск 0,2...0,25 МПа, після чого скидають тиск до атмосферного, подаючи воду через пробопусковий кран переднього днища в каналізацію. Потім казан промивають струменем гарячої води зі шланга через завантажувальну горловину. Для знежирення казани промивають 2...3%-вим розчином кальцинованої соди, після чого розчин соди змивають водою;

-    перевіряють болтові з'єднання фланця горловини казана й при необхідності їх підтягують; рівень мастила в редукторі; затягування болтів кріплення привода;

-    змазують пари «гвинт – гайка» кришок завантажувальної й розвантажувальної горловини;

-    очищають відбивач кришки завантажувальної горловини.