2.4.1 Технологічні схеми обробки грубих кормів та класифікація ріжучих апаратів

 

Технологічні способи приготування соломи розподіляються на дві основні групи:

-    перша - подрібнення і розплющення соломи, змочення, термообробка, змішування з іншими кормами, гранулювання, брикетування;

-    друга - хімічна і термохімічна обробка соломи,біологічна обробка  і ферментативний гідроліз, гідробаротермічна обробка.

Перша група технологічних прийомів спрямована на покращення смакових якостей та обеззараження кормів, стимуляцію апетиту в тварин. При цьому забезпечується більш високе поїдання соломи, зниження її витрат при годуванні, але енергетична цінність корму практично не змінюється.

Друга група прийомів не тільки покращує смакові якості і поїдання соломи, але і підвищує її енергетичну цінність і допомагає кращому травленню речовин, зменшує витрати енергії на роботу шлунку.

 

klas_f._r_zalnih_aparat_v.png

Рис. 2.27. Класифікація ріжучих апаратів