2.4.1 Технологічні схеми обробки грубих кормів та класифікація ріжучих апаратів
Технологічні способи приготування соломи
розподіляються на дві основні групи:
-
перша - подрібнення і
розплющення соломи, змочення, термообробка, змішування з іншими кормами,
гранулювання, брикетування;
-
друга - хімічна і
термохімічна обробка соломи,біологічна обробка і ферментативний гідроліз,
гідробаротермічна обробка.
Перша група технологічних прийомів спрямована на покращення
смакових якостей та обеззараження кормів, стимуляцію апетиту в тварин. При цьому
забезпечується більш високе поїдання соломи, зниження її витрат при годуванні,
але енергетична цінність корму практично не змінюється.
Друга група прийомів не тільки покращує смакові якості і поїдання соломи, але і підвищує її енергетичну цінність і допомагає кращому травленню речовин, зменшує витрати енергії на роботу шлунку.