7.2 Способи стрижки та їх оцінка
Стрижка
овець — це
складний виробничий процес, який включає
такі операції: підгін отари до
пункту, підготовка тварин, власне
стрижка овець, класирування вовни та її
пакування. Оскільки стрижку необхідно проводити у стислі терміни, весь комплекс робіт потребує
раціонального планування і чіткої
організації. Слід скоригувати терміни стрижки залежно від поголів'я овець
та їх розміщення на пасовищах, визначити
кількість стригальних бригад, вибрати місця їх розташування, перевірити стан
транспортних засобів і доріг,
наявність стригалів та іншого персоналу, їх кваліфікацію тощо. Розробляється
план-маршрут підгону отар до стригальних пунктів, уточнюються норми виробітку й оплати праці, організація робіт,
методи стрижки.
В механізованій
технології стрижки овець розрізняють індивідуальний і потоковий
(конвеєрний) методи. При індивідуальному способі стрижки
стригаль зістригає руно з усієї вівці, а при потоковому (конвеєрному) кожен
стригаль зістригає вовну з окремої ділянки тіла вівці, що підвищує
продуктивність праці стригалів і знижує
вимоги до їх кваліфікації.
Останнім часом ведуться розробки
біохімічного способу зняття руна. Суть його полягає в тому. Що в тіло
тварини вводяться хімічні препарати, які тимчасово сповільнюють ріст клітин в
голівках волосся, в результаті на ньому утворюється кільцеве потоншення, яке
дозволяє зняти руно вручну або за допомогою механічних
засобів.
При застосуванні індивідуального методу овець заганяють у бази, які розташовано біля робочих місць стригалів. Стригаль або робітник-подавальник підводить вівцю до робочого місця і кладе її на стелаж або спеціальний стіл. Залежно від кваліфікації стригаль під час стрижки один або два рази перевертає вівцю, інколи попередньо виключаючи машинку. Далі робітник-подавальник або стригаль випускає її у баз для острижених овець. Вовну кожної вівці стригаль відносить на зважування і класирування, потім повертається на робоче місце.
При затупленні різальної пари стригаль міняє ніж, регулює гребінку і змащує машинку. Заточування й доводку ножів та гребінок (різальних пар) виконує точильник або майстер-наладчик, який обслуговує комплект обладнання під час стрижки.
Потоковий метод стрижки овець здійснюється на спеціальних конвеєрах або карусельних установках. Робітник-подавальник підводить вівцю до конвеєру або карусельної установки, кладе на робоче місце стригаля (рухомий стіл) і кріпить до стола спеціальними пасами. Рухомий стіл із вівцями переміщується від одного стригаля до іншого, кожний обстригає певні ділянки тіла тварини. Потім інший підсобний робітник вівцю розв'язує і випускає у баз для обстрижених овець, а руно кладе на транспортер, по якому воно подається на зважування і класирування.