3.18 Технологічний розрахунок процесу доїння
Після вибору способу доїння визначають необхідну пропускну здатність
технологічної лінії доїння, гол./год.
де Мк – загальна кількість корів
на фермі, гол.;
Кр – коефіцієнт, що
враховує характер розподілу отелень (якщо розподіл отелів рівномірний –
0,85);
Тд – час доїння всіх корів,
год.(за розпорядком дня), Тд=120…150
хв.
Кількість доїльних установок
,
(3.2)
де
Wу – пропускна здатність
доїльної установки за її технічною характеристикою,
гол./год.
У
випадку доїння корів у стійлах корівника кількість доїльних установок
,
(3.3)
де Му – кількість голів, яку
може обслуговувати доїльна установка, згідно з її технічної характеристикою.
УДМ-25, 50,100,200 (уніфікований ряд).
Кількість основних операторів машинного доїння,
необхідна для доїння всіх корів на фермі
,
(3.4)
де z0 – кількість операторів, що
обслуговують доїльну установку за її технічної
характеристикою.
Ритм доїння tд , хв. (проміжок часу між
кінцями доїння двох корів), що видоюються послідовно одна за
одною
,
(3.5)
де tд – середній час доїння
однієї корови, хв.;
М1
–
кількість корів закріплених за одним оператором.
Час доїння однієї корови складається із часу
машинних, машинноручних і ручних операцій
,
(3.6)
де tп-з – час проведення
підготовчо-заключних операцій, хв.
Інтенсивність або щільність потоку Іп характеризується відношенням циклу
(часу доїння однієї корови) до ритму потоку
,
(3.7)
Цей показник може приймати значення від одиниці
до нескінченності і дає увагу про кількість корів, що дояться
одночасно.