4.2 Обладнання для охолодження молока
Однією з найважливіших особливостей свіжовидоєного молока є його спроможність стримувати розмноження бактерій протягом перших
двох годин. Цей час називають бактерицидною фазою, тривалість якої
зростає, якщо відразу ж після доїння молоко охолодити. У літню
спеку при
довгих перевезеннях молоко охолоджують до 2 °С, а взимку — до 8
°С.
Існує багато способів охолодження молока на тваринницьких
фермах. Всі вони мають загальні особливості і діляться на три основні категорії: охолодження при постійній температурі зовнішнього середовища, при
змінній температурі зовнішнього середовища та протитечійне охолодження.
У
спрощеному вигляді в господарствах охолоджують молоко у флягах шляхом занурення його на певний час у
басейн з холодною проточною або
непроточною водою. Інколи для зниження температури води в такі басейни додають
лід.
Більш досконалий спосіб — це охолодження молока або вершків за допомогою спеціальних охолодників. З цією
метою використовують зрошувальні
протитечійні охолодники, пластинчасті охолодники, танки-охолодники
молока.
Вимоги до охолодників:
-
універсальність у можливості охолодження молочних продуктів, які мають різні фізико-механічні
властивості;
-
виконання заходів проти бактеріального забруднення продукту під час
охолодження;
-
задовільне миття та дезінфекція робочих органів охолодника
після
закінчення роботи;
-
захист продукту від випаровування.
Охолодники можна розділити за такими основними
ознаками:
-
за характером стикання з оточувальним повітрям: відкриті
зрошувальні (рис. 4.2) і закриті проточні;
-
за виглядом робочої поверхні: трубчасті і пластинчасті;
-
за кількістю секцій: одно- і багатосекційні;
- за конструкцією: одно- і багаторядні.
1 -
розподільний пристрій; 2 - поверхня (апарат) теплообміну; 3 -
збірник
Рис. 4.2. Схема роботи охолодника зрошувального типу:
На рис. 4.2 зображено схему роботи зрошувального охолодника, відповідно до якої тепле молоко
подається у верхній жолоб 1,
звідти самопливом переміщується по обох
боках охолоджувальної поверхні 2
у нижній жолоб 3. У цьому
випадку застосовується протитечійний принцип. Молоко стікає зверху до низу, а
охолоджувальна вода навпаки переміщується знизу до верху.
Танк-охолодник ТО-2А призначений для охолодження та зберігання молока. Він складається (рис. 4.3) з кришки 2 із заливною горловиною 1, корпусу з зовнішнім кожухом 12, молочної цистерни 13, мішалки 4 з електроприводом, молочного крана 10. Молочна цистерна танка омивається холодною водою або іншим холодоагентом, що подається в сорочку танка патрубком 7. Після цього вода відводиться з танка через патрубок 11.
1 – заливна горловина, 2 – кришка, 3 – термоконтактний давач, 4 –
мішалка, 5 –кришка мірної лінійки,
6 – мірна лінійка, 7 – патрубок для подачі охолоджуючої рідини, 8 – термоізоляція, 9 – водяна сорочка, 10 – молочний кран,
11 – патрубок для відводу охолоджуючої рідини, 12 –кожух
Рис. 4.3 – Структурна схема танка охолодника молока ТО-2А
Танк
обладнаний мірною лінійкою 6 та
термоконтактним давачем 3 температури молока.
Теплоізоляційний шар 8 зменшує теплообмін з навколишнім середовищем і сприяє збереженню заданої температури молока всередині цистерни.
Таблиця 4.1 - Технічна
характеристика танка охолодника Т0-2А
Місткість, л |
2000 |
Потужність, кВт
|
2,4 |
Температура охолодженого молока, 0С
|
4 |