2.1.1 Види кормів та їх характеристика
Сучасна класифікація кормів ґрунтується на їх походженні і
найголовніших властивостях (рис. 2.1)
Силосовані корми – силос – це законсервований біологічним способом
зелений корм.
Сінаж – це
законсервований прив¢яленням (пониженням вологості) і
герметизацією зелений корм.
Вітамінне трав’яне
борошно
– це подрібнений висушений штучним способом зелений корм, що містить значну
кількість вітамінів.
До коренебульбоплодів
відносять буряки, картопля, морква, турнепс, бруква, соковиті плоди овочевих і
баштанних культур.
Відходи елеваторного виробництва - зерновідходи, після розмелу на
мельницях, утворюється пил (білий, сірий, чорний); мучка кормова; січка гороху,
лушпиння вівса, висівки (на оббивальній машині знімається плівка і частково
зародиш).
Відходи цукрових заводів – меляса
(патока), жом (в
залежності від способу обробітку).
Відходи олійних заводів – макуха,
шрот.
Відходи крохмале-патокових виробництв – при вимиванні крохмалю
з картоплі залишається мезга, з кукурудзи – кукурудзяний
екстракт.
Відходи бродильних виробництв – брага, солодові ростки, пивна дробина,
відходи при переробці зерна на спирт, відходи ячмінного
пива.
За хімічним складом і фізіологічної дією
на організм тварин рослинні корми
поділяють на об’ємні і концентровані. До об’ємних відносять такі, в яких в одному
кілограмі маси міститься менше від
Процес взаємодії робочих органів машин з
кормами одночасно обумовлюється їх фізичними та механічними
властивостями.
З фізичних властивостей найбільш важливими
є щільність, вологість, температура, забрудненість і пористість.
Найважливішими механічними властивостями можна вважати
пружність, в’язкість, твердість, липкість, тертя та
інші.
Щільність корму можна визначити як
відношення маси корму до його об’єму. Методи визначення щільності зводяться до
визначення з достатньою точністю маси і об’єму. Масу, як правило, визначають
зважуванням, а об’єм – визначенням розмірів тіла і обчисленням його об’єму за
відомими геометричними співвідношеннями або
відмірюванням.