7.1 Значення механізації та зоотехнічні вимоги стрижки овець
Стрижка овець — досить
трудомісткий і найвідповідальніший процес
загальної технології виробництва продукції вівчарства.
Завдяки механізації стрижки значно полегшується й у 3—5 разів
підвищується продуктивність праці стригалів (скорочується тривалість стрижки); за рахунок
рівного і низького зрізання
зменшується наявність "січки" в руні, покращується якість, на 8—13 %
збільшується вихід вовни; зменшується
кількість порізів шкіри тварин.
Стрижку
овець рекомендується проводити в теплу, суху й безвітряну погоду. Календарні терміни залежать від природно-кліматичних умов. Загальна тривалість стрижки — 10—12
днів.
Овець
тонкорунних і напівтонкорунних порід (тонина шерсті 15 – 35 мкм) з однорідною
вовною стрижуть один раз на рік — весною, з грубою і напівгрубою неоднорідною
вовною — весною та восени, а овець романівської породи — в міру підростання
вовни через кожні 100 днів. Весняну стрижку слід проводити перед початком природного линяння тварин, а восени із
таким розрахунком, щоб до настання
холодів з'явився вовняний покрив,
здатний захистити тварин.
Відгодівельне поголів'я овець стрижуть за 1,5—2 міс до забою, а овець,
хворих на коросту, бруцельоз тощо, теля здорового поголів'я, дотримуючись всіх
ветеринарно-санітарних правил. Після
стрижки приміщення, обладнання, а також одяг стригалів
дезінфікують.
Незвичне положення тварин під час стрижки може призвести до
порушення функцій органів травлення і спричинити захворювання, а інколи й падіж овець. З
метою профілактики вказаних явищ
овець добу не годують і не напувають протягом 12—15 год. перед стрижкою.
Крім того, це сприяє одержанню якісної
вовни, оскільки нагодовані і напоєні вії виділяють більше сечі, поту і
фекалій. Не слід також стригти овець із вогкою вовною, яка буде самозігріватися
і пріти у паках, втрачати-міцність і
колір.
У процесі стрижки необхідно дотримуватись таких основних правил:
-
вовну
зрізати якомога нижче і рівніше, не залишати ділянок із високою вовною, забезпечувати
цілісність руна, одержаного при якісній стрижці (від цього, у першу чергу
залежить вихід вовни, а від довжини волокон — її якість);
-
не робити повторних зрізів (перестригання), оскільки це є причиною утворення "січки", яка значно погіршує вовну, знижує міцність одержаної з неї пряжі;