4.1 Значення і технологічні схеми первинної обробки молока
Молоко
— це продукт, в якому досить інтенсивно розвиваються різні мікроорганізми.
Для збереження його у свіжому вигляді та доставки його до споживача в умовах
тваринницьких ферм, комплексів та
фермерських господарств здійснюють первинну обробку
та переробку молока. Ця обробка
складається з таких технологічних
операцій: очистка, охолодження
і, в деяких випадках, пастеризація.
Переробка молока ставить за мету одержати питне молоко, вершки,
творог, масло, сир
та інші молочні продукти. У деяких господарствах використовують обладнання для приймання молока та
проведення
його сепарації.
Молоко, яке відправляється господарствами на молокозаводи, перед
надходженням в торгову мережу підлягає додатковій обробці. Під час доїння корів у молоко можуть потрапляти різні
бактерії і спричиняти захворювання людей і тварин.
Свіжовидоєне молоко при використанні в якості індикатора фенолфталеїну
показує кислу реакцію. Кислотність свіжовидоєного молока звичайно знаходиться в
межах 16-18 °Т. Хімічний склад молока не є строго постійним для всіх корів, а
залежить від породи, віку, періоду лактації, умов годування корів та ряду інших
факторів. В молоці розрізняють дві основні частки: воду 87,5 % і суху речовину
12,5%. Останнє в свою чергу розпадається на молочний цукор – 4,5...4,8%; жир –
2,9...5,1%; білок – 2,7...3,7 %; золу – 0,6...0,8%.
При утворенні молока із організму корови в нього переходять імунні
тіла і бактерицидні речовини, які затримують розвиток бактерій в свіжовидоєному
молоці. Період дії цієї досить цінної властивості називають бактерицидною фазою. Тривалість її
залежить від санітарних умов отримання молока, а також від температури його
охолодження. Так, при температурі молока 37...30°С
бактерицидна фаза в ньому продовжується тільки 2...5 год. При
16...13°С
її тривалість при хороших умовах зберігання 7,6 до 36 год. При 4...5
°С
життєдіяльність бактерій практично зупиняється.
Первинна обробка та переробка молока повинна виконуватись, по
можливості, в окремих сухих і добре освітлених приміщеннях, де передбачаються водяне опалення,
водопостачання, каналізація і вентиляція. Необхідно, щоб виконувались всі санітарні та
ветеринарні правила.
Схему первинної обробки і переробки молока зображено на рис.
4.1.
Рис. 4.1. Технологічна схема первинної обробки
молока:
1
– молокозбірник; 2 – сепаратор-очисник; 3 – пастеризатор; 4 – регенеративний
теплообмінник; 5 – охолодник; 6 – молочний танк.
Технологічний процес первинної обробки та переробки молока відбувається у такій послідовності. Сире молоко, яке потрапляє
після доїння
корів у молокоприймач 1,
спрямовується на очищення у сепаратор-молокоочисник 2, а далі на пастеризатор 3. У регенеративному теплообміннику 4 молоко підігрівається теплим молоком,
яке виходить з пастеризатора. Тепле молоко після пастеризатора віддає частину свого тепла на теплообміннику і після
проходження охолодника 5
спрямовується на зберігання у молочний танк 6. Наведена схема первинної обробки та переробки молока
використовується у тому випадку,
коли господарство далеко розташоване від промислових підприємств, а також із
незадовільними шляхами сполучення з молокоприймальними пунктами. Така схема
обробітку дозволяє використовувати
молоко для споживання.