2.2.2 Оцінка якості подрібнення кормів
На практиці оцінка якості
подрібнення найчастіше обмежується визначенням середньозваженого розміру часток на
основі розсівання на решітному
класифікаторі проби продукту за
формулою
де
М - середньозважений розмір
часток (модуль), мм;
ко, к1,…кп -
середній розмір фракцій на дні коробки та на відповідних решетах класифікатора,
мм. Визначається як середня величина між розмірами отворів решіт над і під
відповідною фракцією продукту.
Ро, P1,…Рп
- маса вказаних фракцій,
г;
Р -
загальна маса проби (наважки), г.
Повна ж якісна характеристика продуктів подрібнення будь-яких матеріалів
включає більш широкий спектр показників: фракційний склад, середньоквадратичне
відхилення s та
ступінь нерівномірності (коефіцієнт
варіації n). З
точки зору виробничого призначення і технологічної ефективності при використанні
кормів всі ці показники досить важливі і при подрібненні кормової
сировини.
Коефіцієнт варіації (нерівномірність) фракційного складу
n
продуктів подрібнення визначають за
формулою
,
(2.9)
де V — коефіцієнт варіації, проц.;
s - середньоквадратичне відхилення, мм
При
цьому слід виділити такі основні критерії
та вимоги якісного подрібнення кормів:
-
середньозважений розмір кормових часток має відповідати науково обґрунтованим
зоотехнічним вимогам;
-
коефіцієнт варіації фракційного складу продуктів подрібнення не повинен
перевищувати 45 — 65 %. Верхня межа рекомендується для випадків переробки грубих
кормів, дрібного та середнього помелу фуражного зерна; нижня — для крупного
помелу концентрованих кормів.
У процесі подрібнення
відбувається зменшення розміру часток перероблюваного матеріалу. Показник
кратності зменшення їх крупності — це ступінь подрібнення матеріалу. Він
визначається як відношення середніх розмірів часток вихідної сировини D до кінцевого продукту d
У міру зменшення крупності
часток матеріалу при його подрібненні збільшується кількість новоутворених
часток, розширюється відкрита поверхня
матеріалу.
Якщо площа поверхні матеріалу
до подрібнення Sn
становила
,
(2.11)
то з рис. 2.14 неважко пересвідчитися, що після скорочення крупності часток до розміру
(2.12)
їх кількість збільшиться до