2.5.4 Основи теорії змішування кормів
З аналізу кінетики
змішування (розвиток процесу у часі) витікає, що процес змішування проходить
у три етапи (рис. 2.47):
І – конвективне змішування,
при якому швидкість процесу майже не залежить від фізико-механічних властивостей
змішуваних матеріалів;
ІІ – дифузійне змішування, при
якому швидкість процесу дещо уповільнюється в результаті поступового
перерозподілу частинок через свіжо утворені межі їх
розподілу;
ІІІ – стан завершення змішування, коли процес знаходиться у смузі ab , показники змінності коливаються в
деяких межах цієї смуги. Останнє залежить від розмірів змішуваних частинок,
параметрів робочих органів змішувача тощо. Подальше перемішування не покращує
якості суміші, оскільки показники змінності досягли своєї нижньої межі
(середньоквадратичне відхилення s»sа).
Рис. 2.47. Характер зміни s залежно від тривалості змішування компонентів
t.
Слід відмітити, що процес
змішування протікає швидше і стійкіше у випадку перемішування однорідних
матеріалів. І навпаки, при змішуванні матеріалів з частинками різних розмірів і
неоднакових за щільністю процес протікає повільніше (етап ІІ) і менш стабільно
(етап ІІІ). Все це вказує на те, що зі зменшенням середнього розміру змішуваних
частинок якість змішування покращується, тобто для одержання більш однорідної
суміші необхідне відповідне подрібнення
компонентів.
Якість змішування оцінюється
наступними показниками: коефіцієнтом
варіації, середньоквадратичним відхиленням, середньоквадратичним відхиленням
контрольного компоненту в суміші,
однорідністю.