3.3 Способи і принципи доїння
Способи і принципи доїння: природний – ссання вимені телям; ручний - витискання молока із вимені
руками дояра; машинний - відсмоктування або витискання молока доїльним
апаратом.
Природне доїння
вимагає найменших матеріальних і трудових затрат, але не може бути застосоване
на молочнотоварних фермах і фермах по вирощуванню
молодняку.
Ручне доїння
пов’язане зі значними затратами праці і призводить до надмірної собівартості
молока, зниження його якості і має небажані соціальні
наслідки
Машинне доїння
збільшує продуктивність праці оператора у кілька разів, дозволяє одержати молоко
високої якості з мінімальною собівартістю.
Забезпечує транспортування молока із вимені до місць первинної обробки і
зберігання. ( 1л- 100 стискань дійок руками , 1 год. – 3-4 корови; м.д. – за 1
год. 16-18 корів, у молокопровід – 24-26
корів)