7.1 Розробка операційних карт

Весь цикл виробництва продукції тваринництва на фермі або комплексі розподіляється на окремі технологічні процеси та операції, що повторюються з певною періодичністю, і які виконуються обслуговуючим персоналом на робочих місцях при застосуванні відповідних машин та обладнання. За результатами поопераційного аналізу складають технологічну документацію, необхідну для проектування і налагоджування виробництва, керування і оцінки в процесі експлуатації тваринницького підприємства. Основними документами, за якими можна налагодити виробництво, керувати ним і аналізувати його результати, крім уже розглянутих графіків узгодження операцій і роботи машин та обладнання, є операційні, а також технологічні карти.
Операційні карти розробляють для робітників і операторів, технологічну карту — для спеціалістів-технологів, інженерно-технічного персоналу, економістів, до обов'язків яких належать питання налагодження, організації та управління виробництвом.
В операційній карті (табл. 7.1) визначають зоотехнічні й ветеринарні вимоги до виконання операцій; дають перелік машин, обладнання та енергетичних засобів, наводять режими їх роботи при виконанні операцій, вказують найраціональнішу послідовність всіх підготовчих, основних та заключних дій, а також порядок роботи операторів; наводять схему розміщення предмету праці і засобів механізації під час виконання операцій; встановлюють норми часу на виконання операцій; вказують потребу в робітниках для виконання операцій та їхню кваліфікацію.

Таблиця 7.1 - Операційна карта на виконання технологічного процесу___________

Опера

ція

Обсяг роботи

Технічні засоби

Зоо-

вете-

ри-

нар-

ні

вимо-

ги

Тех-

ноло-

гічні

режи-

ми

Норма часу

кваліфікація

Розцінка за

1 год.

При-

міт-

ка

Оди-

ниця

вимі-

ру

Кіль-

кість

Мар-

ка

Кіль-

кість

Опе-

рато-

рів

Інш.

пра-

ців-

ни-

ків

Опе-

рато-

рів

Інш.

пра-

ців-

ни-

ків

Опе-

рато-

рів

Інш.

пра-

ців-

ни-

ків