7.1 Розробка операційних карт
Весь цикл виробництва продукції тваринництва
на фермі або комплексі розподіляється на окремі технологічні процеси та
операції, що повторюються з певною періодичністю, і які виконуються
обслуговуючим персоналом на робочих місцях при застосуванні відповідних машин та
обладнання. За результатами поопераційного аналізу складають технологічну
документацію, необхідну для проектування і налагоджування виробництва, керування
і оцінки в процесі експлуатації тваринницького підприємства. Основними
документами, за якими можна налагодити виробництво, керувати ним і аналізувати
його результати, крім уже розглянутих графіків узгодження операцій і роботи
машин та обладнання, є операційні, а також технологічні карти.
Операційні
карти розробляють для робітників і операторів, технологічну
карту — для спеціалістів-технологів, інженерно-технічного персоналу,
економістів, до обов'язків яких належать питання налагодження, організації та
управління виробництвом.
В операційній карті (табл. 7.1) визначають
зоотехнічні й ветеринарні вимоги до виконання операцій; дають перелік машин,
обладнання та енергетичних засобів, наводять режими їх роботи при виконанні
операцій, вказують найраціональнішу послідовність всіх підготовчих, основних та
заключних дій, а також порядок роботи операторів; наводять схему розміщення
предмету праці і засобів механізації під час виконання операцій; встановлюють
норми часу на виконання операцій; вказують потребу в робітниках для виконання
операцій та їхню кваліфікацію.
Таблиця 7.1 - Операційна карта на виконання технологічного процесу___________
Опера ція |
Обсяг роботи |
Технічні засоби |
Зоо- вете- ри- нар- ні вимо- ги |
Тех- ноло- гічні режи- ми |
Норма часу |
кваліфікація |
Розцінка за 1 год. |
При- міт- ка | |||||
Оди- ниця вимі- ру |
Кіль- кість |
Мар- ка |
Кіль- кість |
Опе- рато- рів |
Інш. пра- ців- ни- ків |
Опе- рато- рів |
Інш. пра- ців- ни- ків |
Опе- рато- рів |
Інш. пра- ців- ни- ків | ||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|