6.3 Розробка або вибір схеми ПТЛ
На основі аналізу і порівняльної оцінки прогресивних
технологічних рішень стосовно кожного виробничого процесу необхідно обґрунтувати
і скласти схему потокової лінії.
Потокові технологічні лінії проектують у
такій послідовності і дотримуючись вимог: детально розділяють виробничий процес
на окремі операції, постійно закріплюють їх за конкретними робочими місцями,
спеціалізують операційне обладнання, розміщують машини та обладнання за ходом
виробничого процесу, узгоджують їх між собою за продуктивністю і часом роботи,
дотримуються безперервності потоку у технологічновизначені проміжки часу.
При
виборі чи уточненні структури і послідовності операцій ПТЛ кожний етап
виробничого процесу аналізують з різних позицій. Їх вибір визначається
сукупністю біологічних особливостей, господарським спрямуванням використання
тварин, а також видом вироблюваної продукції. Крім того, у ряді випадків на
послідовність операцій впливають видові ознаки тварин, в окремих — специфіка
одержуваної продукції.
З метою удосконалення технології виробництва,
виявлення нових можливостей для підвищення його ефективності доцільно
переглядати структуру і послідовність операцій ПТЛ. Проте можливості тут досить
обмежені, оскільки специфіка тваринництва виявляється в тому, що біологічна
циклічність функцій господарсько-корисних ознак тварин накладає свій відбиток на
хід виробничих процесів. Тому у тваринництві відбуваються процеси, а відповідно
до них і операції, які поділяються на щоденні та циклічні. На досить великих
тваринницьких підприємствах (промислового типу) з потоковою організацією й
нетривалим ритмом виробництва циклічні операції можуть також ставати
щоденними.
Кожний технологічний процес складається із основних та допоміжних
операцій. Останні бувають підготовчі та заключні. Орієнтовні схеми технологічних
процесів на прикладах за¬безпечення водою, приготування й роздавання кормів,
при¬бирання і утилізації гною, доїння корів та первинної обробки молока, стрижки
й санітарної обробки овець наведені на рисунках 6.2—6.5.
Рисунок 6.2 – Схема технологічного процесу водопостачання ферми
і напування тварин
Рисунок 6.3 – Схема технологічного процесу приготування і
роздавання кормів
Рисунок 6.4 – Схема технологічного процесу прибирання
приміщень, видалення та утилізації гною
Рисунок 6.5 – Схема технологічного процесу доїння корів та
первинної обробки молока
При поопераційній розробці ПТЛ обов'язково
враховують зоотехнічні, са¬нітарно-гігієнічні та екологічні вимо¬ги, планують
шляхи й режими їх до¬тримання. Саме ці вимоги і режими визначають подальший
вибір машин та обладнання, кратність і тривалість виконання операцій, умови їх
роботи, необхідні експлуатаційні витрати тощо.
У процесі вибору технології
про¬ектування виробничих приміщень та складських об'єктів, визначення комп¬лекту
машин і обладнання виходять із сучасних методичних підходів і пер¬спективних
рішень. Зокрема, модульно-блочні принципи компоновки (вироб¬ничих приміщень,
сховищ, технічного оснащення тощо) зводять до мінімуму допоміжні операції,
потреби в транс¬портно-перевалочних засобах, проміжних місткостях; скорочують
втрати кормів та їх поживної цінності, знижують метало-таенергомісткість
процесів.