6.6 Визначення площі спеціалізованих об’єктів ферми
Крім приміщень для утримання тварин до об'єктів тваринницьких
підприємств належать також деякі спеціалізовані відділення, цехи, пункти
(наприклад, кормоприготувальний, молочний, стригальний, технічного
обслуговування фермської техніки та ін.).
Відповідно до виробничих,
санітарних і протипожежних вимог площі таких об'єктів поділяють на виробничі та
допоміжні. На виробничих площах розміщують машини та обладнання технологічних
ліній. При розміщенні машин та обладнання необхідно забезпечувати найкоротші
шляхи переміщення предметів обробки (корми, молоко тощо) з найменшою кількістю
перевалочних операцій; максимальне скорочення комунікаційних мереж (водо-,
паропровідних, каналізаційних, електричних); зручність для обслуговування і
ремонту обладнання при найменших експлуатаційних витратах; дотримання діючих
норм охорони праці і протипожежних вимог.
Площу спеціалізованого об'єкта
можна визначати за одним з трьох методів.
Розрахунковим шляхом з урахуванням
площі всіх складових приміщень
,
де F1 — площа, яку займають машини та обладнання, м2;
F2 — площа, необхідна для роботи обслуговуючого
персоналу, м2;
F3 — площа, яку займають проходи та відстані між
машинами, м2;
F4— площа допоміжних приміщень, м2;
F5— площа складських приміщень, м2.
Сумарна площа, яку займають машини та обладнання, становить
,
де - площа на
плані, яку займає і-та машина, м2;
- кількість
таких машин у цеху.
Площу F2 обчислюють залежно від кількості робітників Nпр, що одночасно працюють у цьому цеху
,
де - необхідна
площа для одного працівника, = 4...5
м2.
Площу F3 визначають за такими нормами: ширина основних
проходів повинна бути не менше 1,2...1,5 м, проходів у допоміжні приміщення 1,0
м, проходи між машинами — 1,5 м, а відстань від машин до стін — 0,5...0,7
м.
Площу F4 приймають з таких розрахунків: кімната відпочинку
15...20 м2, душова 5...7 м2, лабораторія 7...10 м2.
Площа F5 зумовлюється розмірами місткостей для нагромадження
кормів, зберігання молока, складування вовни, яєць тощо.
За методом коефіцієнтів можна визначати лише площу і виробничих приміщень Fв
,
де m - коефіцієнт зайнятості виробничої площі машинами та обладнанням, m = 0,3—0,4.
Метод моделювання застосовують при перебиранні варіантів
розміщення машин та обладнання на плані. Для цьогоу масштабі (наприклад, 1 : 100
або 1 : 200) виготовляють плоскі моделі, подібні до горизонтальних проекцій
машин. Ці моделі розставляють на міліметровому папері відповідно до прийнятої
схеми технологічного процесу розроблюваного об'єкту, дотримуючись при цьому
нормативних технологічних та охоронних відстаней. Потім на встановленій відстані
від крайніх машин наносять контури стін, які і визначають форму та розміри
об'єкта в плані (наприклад, кормоцеху — рис. 6.6; молочної — рис.
6.7).
Висота Н виробничих приміщень залежить від розмірів машин та
обладнання, які в них знаходяться, і повинна бути не менше 3,5 м від підлоги до
стелі, що відповідає вимогам санітарних норм. У такому разі об'єм приміщення
цеху чи пункту Vп дорівнюватиме
1 — приймальний бункер коренебульбоплодів; 2 — транспортер
коренебульбоплодів; 3 — живильник концентрованих кормів; 4 — бункер
концентрованих кормів; 5 — розвантажувальний транспортер; б — кормороздавач; 7 —
порційний змішувач; 8 — завантажувальний шнек; 9 — подрібнювач силосу та зеленої
маси; 10 — скребковий завантажувальний транспортер; 11 — живильник сінного
борошна; 12 — універсальна дробарка; 13 — подрібнювач коренеплодів; 14 —
котел-пароутворювач; 15 — розвантажувальний шнек
Рисунок 6.6 – План
кормоцеху
І — машинневідділення, II — котельня; III — побутовікімнати; IV
— коридор; V — вентиляційна камера; VI— електрощитова; VII — лабораторія; VIII—
склад запаснихчастин; IX — відділенняобробки молока; X — мийневідділення; XI —
операторна; XII — експедиція; 1 — лабораторнийстіл; 2— лабораторна центрифуга;
3, 23, 27 — шафи для інструменту; 4, 9, 12, 15, 21 — відцентрові молочні насоси;
5, 22 — стіл; б — гумотканинний рукав; 7 — ваги длязважування молока; 8 —
молокоприймальний резервуар; 10— сепаратор-очисник молока; 11 — пульт керування;
13 — вирівнювальний бак; 14 — пастеризатор молока; 16 — бойлер; 17, 29 — водяний
насос; 18 — охолодник молока; 19, 20 — резервуари для молока; 24 —
відцентровийводяний насос; 25 — бак для миючогорозчину; 26 — слюсарний верстак;
28— бак для льодяної води; 30 — водоохолодна установка
Рисунок 6.7 – План
молочної