4.3 Структура інженерно-технічної служби тваринництва
У системі приватних та державних підприємств функції
матеріально-технічного забезпечення виробництва, підтримання технічної
готовності та ефективного використання машин і обладнання, впровадження нової
техніки, прогресивних технологій покладені на відділ механізації тваринництва,
який є структурним підрозділом загальногосподарського цеху МТЗ. Відділ очолює
інженер (якщо господарство має понад 1500 умовних голів великої рогатої худоби)
або технік-механік (при 800—1500 умовних голів) з механізації виробничих
процесів у тваринництві. При наявності в господарстві понад 5000 умовних голів
великої рогатої худоби, крім інженера, додатково вводять посаду
техніка-механіка.
Основними виконавцями робіт з технічного обслуговування
машин та обладнання є майстри-наладчики та слюсарі-ремонтники. Відділ
механізації тваринництва може включати групи (бригади, ланки)
майстрів-наладчиків, механізаторів-операторів, а також слюсарів з ремонту
фермської техніки (рис. 4.2).
Персональний та кількісний склад ІТС
визначається відповідними діючими нормативами чи типовими проектами. У процесі
розвитку та удосконалення виробництва, підвищення рівня його технічного
оснащення структура ІТС та чисельність персоналу може змінюватися.