1.3 Потокові лінії
У процесі комплексної механізації
й автоматизації виробництва окремі машини й апарати поєднують в агрегати і
потокові лінії. Сукупність спеціалізованих технічних машин, розташованих
відповідно до визначеного технологічного процесу і зв'язаних між собою
транспортними пристроями, називається потоковою лінією.
По виду зв'язку між машинами
потокові лінії діляться на наступні типи:
– лінії з міцним зв'язком між
машинами і безпосередньою передачею оброблюваного об'єкта від однієї машини до
іншої (рис. 1.1, а). У таких лініях усі машини – від першої до п-ї – повинні
працювати в ритмі, однаковому чи кратному ритму основної машини
лінії;
– лінії з гнучким зв'язком між
машинами (рис. 1.1, б). Робота кожної машини в цьому випадку не залежить від
обраного ритму лінії. Між кожними двома машинами встановлюється
приймач-нагромаджувач П з перевантажувачем;
– лінії з напівгнучким зв'язком
між машинами (рис. 1.1, в). Звичайно розділяються на окремі дільниці, що складаються з групи машин із міцними
зв'язками. У свою чергу, дільниці з'єднані між собою гнучкими зв'язками у виді
приймачів-нагромаджувачів П с конвеєрами-перевантажувачами.
По ступеню механізації й автоматизації потокові лінії підприємств харчового
виробництва можна розділити на наступні види: немеханізовані, напівмеханізовані,
механізовані, автоматизовані й автоматичні.
Немеханізовані потокові лінії.
Характеризуються тим, що всі технічні і транспортні операції в них виконуються
вручну. Такі лінії є першим етапом організації потокового виробництва. Вони
дозволяють диференціювати технологічний процес, вести поділ праці і
спеціалізувати робочі місця, а також застосовувати єдиний ритм
виробництва.
Напівмеханізовані потокові лінії.
Велика частина трудомістких технологічних і транспортних операцій у
напівмеханізованих потокових лініях механізована і виконується без
безпосереднього застосування ручної праці. Вручну, як правило, виконують
операції подачі напівфабрикату в технологічні машини, а також операції контролю
і регулювання технологічного процесу.
Механізовані потокові лінії. Лінія
з повною, комплексною механізацією всіх технологічних, транспортних і
установочно-знімних операцій називається механізованою. У цьому випадку ручними залишаються
контроль і регулювання параметрів технологічних
процесів.
Автоматизовані потокові лінії.
Автоматизованими можуть бути лінії як механізовані, так і напівмеханізовані. У
харчовому виробництві, як правило, автоматизують комплексно механізовані
потокові лінії. У перерахованих лініях застосовують пристрої для автоматичного контролю і регулювання основних технологічних
процесів.
Автоматичні потокові лінії. Є
вищою формою організації потокового виробництва, являють собою механізовані
лінії, оснащені комплексом автоматичних пристроїв для контролю, регулювання всіх
технологічних операцій і керування машинами й агрегатами, що входять у лінію,
без застосування ручної праці. При повній (комплексній) автоматизації машини й
агрегати потокових ліній виконують роботу з найвищими (чи близькими до них) техніко-економічними показниками (наприклад, по
продуктивності, ККД, собівартості продукції і т.д.).
За структурою потоку потокові
лінії можуть бути однопотоковими, багатопотоковими і
змішаними.
На однопотокових лініях з одного
виду сировини виробляється один вид продукції. У цих лініях продуктивність і
ритм роботи всіх машин і апаратів повинні відповідати продуктивності і ритму
роботи основної машини, що має визначальне значення для даного
потоку.
Багатопотокові лінії можуть бути з
потоками, що сходяться, розбіжними і рівнобіжними потоками. У першому випадку з
декількох видів сировини чи напівфабрикатів виробляється один вид продукту, у
другому – з одного виду сировини чи напівфабрикату виробляється кілька видів
кінцевого продукту, у третьому – виробляється на кожнім потоці один вид
сировини, напівфабрикату чи готового виробу.
На потокових лініях зі змішаними
потоками з декількох видів сировини і напівфабрикатів можуть вироблятися кілька
видів готових виробів.
По компонуванню потокові лінії підприємств харчового
виробництва можуть бути розділені на наступні види.
Наскрізні лінії, у яких
здійснюється повний цикл чи виготовлення обробки продукту з безупинним процесом
оброблюваного об'єкта від однієї технологічної операції до іншої. Наскрізні
лінії можуть бути вертикальними і горизонтальними. У вертикальних лініях широко
застосовується гравітаційний транспорт, вони компонуються у виді
прямої лінії.
Наскрізні горизонтальні лінії
можуть компонуватися у виді прямої лінії (рисунок 1.2, а), лінії Г- і П-подібної
форми (рисунок 1.2, б і в), із зустрічним рухом оброблюваних об'єктів і
передачею їх з однієї ділянки на іншу (рисунок 1.2, г).
У горизонтальних лініях застосовуються замкнуті системи конвеєрів з поворотними чи іншими пристроями, що перевантажують. Вертикально замкнуті конвеєрні системи (рисунок 1.2, д) спеціально перевантажуючих пристроїв майже не вимагають.
Змішані лінії містять у собі наскрізні і замкнуті ділянки, у яких використовуються пристосування-супутники.