6.5 Лінії малих підприємств
На малих хлібопекарських підприємствах
застосовують в основному машини періодичної дії (тістомісильні машини з
підкатними діжами). Тому потоково-технологічні лінії по виробництву
хлібобулочних виробів на малих підприємствах істотно відрізняються від ліній
великих підприємств. Нижче приведено схеми ліній по виробництву хлібобулочних
виробів для пекарні «Сімейна» потужністю до 0,8 т у добу (рисунок 1.8) і пекарні
«Універсальна» (рисунок 1.9), потужністю до 1,2 т у добу. На даних лініях можна
робити хліб формовий, батони і дрібноштучні вироби (булочки, ріжки та ін.).
Для установки таких ліній потрібно дуже мало
виробничої площі, порядку 40-
Рисунок 1.8 – Схема
лінії пекарні «Сімейна»:
1 – просівач борошна; 2 – тістомісильна машина; 3
– дві підкатні діжі; 4 – формувальна машина; 5 – ваги; 6 – шафа для розстоювання
тіста; 7 – конвекційна піч; 8 – контейнер з комплектом з чотирьох
листів.
Рисунок 1.9 – Схема
лінії пекарні «Універсальна»:
1 – дозатор-регулятор температури води; 2 –
просіювач борошна; 3 – тістомісильна машина; 4 – три підкатні діжі; 5 –
діжевивантажувач; 6 – тістоділитель; 7 – прилад для округлення тіста; 8 –
формувальна машина; 9 – контейнер з комплектом з чотирьох листів; 10 – шафа для
розстоювання тіста; 11 – конвекційна піч.
Рисунок 1.10 –
Загальний вид компонування пекарні малої
потужності:
1 – хлібопекарська піч; 2 – шафа остаточної
розстоювання; 3 – стелажний візок; 4 – тістомісильна машина з підкатною діжею; 5
– просіювач борошна; 6 – стіл для оброблення тіста.