5.2 Класифікація устаткування хлібопекарських підприємств
Устаткування сучасного механізованого й
автоматизованого хлібопекарського підприємства в залежності від його призначення
можна розділити на технологічне, транспортне, енергетичне, санітарно-технічне і
допоміжне устаткування.
До технологічного устаткування відносяться машини,
установки й апарати, у яких оброблювана сировина чи напівфабрикати проходять
фізико-механічні, теплові і біохімічні зміни, а також машини, що роблять
упакування виробів.
До
транспортного устаткування відносяться установки і машини, що переміщають
сировину, напівфабрикати і готову продукцію, тобто пневматичні установки,
транспортери,
підйомники,
насоси і
т.д.
Усе технологічне і транспортне устаткування, що
використовується в хлібопекарській промисловості, може бути згруповане в
комплекси в залежності від технологічного призначення. При цьому кожна група
устаткування поєднує окремі машини, апарати і механізми в єдиний механізований комплекс, що виконує визначений технологічний процес, чи
складається з окремих машин, не зв'язаних між собою, але виконуючих у цілому той
же технологічний процес.
Технологічне і специфічне транспортне устаткування
хлібопекарських підприємств різної потужності можна розділити на п'ять
груп.
1. Устаткування для транспортування, збереження, підготовки борошна і підсобних продуктів: транспортуючі установки; змішувачі для борошна, що роблять змішування борошна з різних партій у заданих співвідношеннях; просіювачі, що відокремлюють сторонні домішки від сировини; змішувачі для води, у яких готується суміш холодної і гарячої води заданої температури; солерозчинник і мішалка дріжджів для приготування різних розчинів.
2. Устаткування для готування тіста і дозування сировини: тістоприготовчі агрегати, що складаються з дозувальної апаратури, що відмірює задані порції сировини; тістомісильних машин, що роблять заміс тіста з борошна, води й інших складових частин; установок для шумування тіста, у яких створюються оптимальні умови для цього процесу; пристроїв для передачі тіста в тісторозділочні машини.
3. Устаткування для розподілу, формування і розстоювання тіста: тісторозділочні агрегати, що представляють собою комплекс тісторозділочних і тістоформуючих машин і установок, за допомогою яких виробляється розподіл тіста на шматки необхідної ваги і додання цим шматкам форми і розмірів, обумовлених сортом виробів, що випікаються; установки для проведення процесу розстоювання шматків тіста – конвеєри і вагонетки, у яких сформовані вироби, знаходячись якийсь час у стані спокою, відновлюють свої фізичні властивості, втрачені в процесі формування, і завдяки триваючому процесу шумування здобувають пористу структуру.
4. Печі і сушарки, у яких шматки тіста чи напівфабрикати під впливом тепла перетворюються в готові вироби.
5. Устаткування хлібосховищ: установки для переміщення, сортування й охолодження хліба; пакувальні машини, ваги і допоміжне устаткування.