5.1 Загальні відомості про підприємство з виробництва хлібобулочних виробів

Сучасне підприємство з виробництва хлібобулочних виробів розглядається як комплекс трьох основних ділянок: склад борошна і відділення для збереження і підготовки додаткової сировини; цех основного хлібопекарського виробництва; хлібосховище й експедиція.

По виробничій потужності хлібопекарські підприємства поділяють на великі (хлібокомбінати) – виробництво більш 50 т виробів у добу; середні (хлібозаводи) – від 10 до 50 т у добу і малі (хлібопекарні) – до 10 т виробів у добу.

Усі хлібопекарські підприємства незалежно від потужності відрізняються одне від одного в основному площею території; кількістю машин і механізацією основних ділянок.

На великих і середніх підприємствах застосовують безтарне зберігання борошна; на середніх і малих – тарне.

Цех основного хлібопекарського виробництва в залежності від потужності підприємства має різне найменування і кількість застосовуваних машин, а за структурою є загальним для всіх підприємств. Відрізняються тільки ділянки замісу й оброблення тіста, що включають машини, що виконують операції розподілу, округлення, попередньої розстоювання, закручування, формування, остаточного розстоювання, надрізання й обробки поверхні тістових  заготівель, а також автоматичну посадку і пересадження їх з машини в машину і в хлібопекарські печі при виробленні різноманітного асортименту хлібних і булочних виробів.

image035.jpg

 

По ступеню механізації й автоматизації розрізняють підприємства:

комплексно-механізовані і частково автоматизовані зі спеціалізованими агрегатами для вироблення основних, масових видів продукції;

механізовані з агрегатами для вироблення різноманітного асортименту продукції, що дозволяють переходити на виробництво різних видів і сортів хлібобулочних виробів.

В даний час з розвитком переробної галузі і наближенням її до джерела сировини усе більше поширення одержують малі хлібопекарські підприємства потужністю від 0,5 до 5 т хлібобулочних виробів у добу. На таких підприємствах з мінімальним набором машин і енерговитратами можна легко переходити на виробництво різних видів хлібобулочних виробів у залежності від попиту ринку.

Виробництво хлібобулочних виробів на сучасному підприємстві складається з ряду процесів наступних один за іншим.

Для здійснення потокового технологічного процесу устаткування на хлібопекарських підприємствах зв'язано між собою транспортними механізмами й об'єднано в потокові лінії чи агрегати.

 

image036.jpg

Розрізняють наступні потокові лінії й агрегати:

лінії для тарного чи безтарного транспортування, збереження і підготовки борошна і додаткової сировини;

тістоприготовчі машини (агрегати);

 тісторозділочні агрегати і лінії;

машини й агрегати для розстоювання і випічки;

хлібосховища й експедиції.

 

 

До змісту