5.1 Загальні відомості про підприємство з виробництва хлібобулочних виробів
Сучасне підприємство з виробництва хлібобулочних
виробів розглядається як комплекс трьох основних ділянок: склад борошна і
відділення для збереження і підготовки додаткової сировини; цех основного
хлібопекарського виробництва; хлібосховище й
експедиція.
По виробничій потужності
хлібопекарські підприємства поділяють на великі (хлібокомбінати) – виробництво більш 50 т
виробів у добу; середні (хлібозаводи) – від 10 до 50 т у добу і малі
(хлібопекарні) – до 10 т виробів у добу.
Усі хлібопекарські підприємства незалежно від
потужності відрізняються одне від одного в основному площею території; кількістю
машин і механізацією основних ділянок.
На великих і середніх підприємствах застосовують безтарне зберігання борошна; на середніх і малих – тарне.
Цех основного хлібопекарського виробництва в залежності від потужності підприємства має різне найменування і кількість застосовуваних машин, а за структурою є загальним для всіх підприємств. Відрізняються тільки ділянки замісу й оброблення тіста, що включають машини, що виконують операції розподілу, округлення, попередньої розстоювання, закручування, формування, остаточного розстоювання, надрізання й обробки поверхні тістових заготівель, а також автоматичну посадку і пересадження їх з машини в машину і в хлібопекарські печі при виробленні різноманітного асортименту
хлібних і булочних виробів.
По ступеню механізації й автоматизації розрізняють
підприємства:
– комплексно-механізовані і частково автоматизовані зі
спеціалізованими агрегатами для вироблення основних, масових видів
продукції;
– механізовані з агрегатами для вироблення різноманітного
асортименту продукції, що дозволяють переходити на виробництво різних видів і
сортів хлібобулочних виробів.
В даний час з розвитком переробної галузі і
наближенням її до джерела сировини усе більше поширення одержують малі
хлібопекарські підприємства потужністю від 0,5 до 5 т хлібобулочних виробів у
добу. На таких підприємствах з мінімальним набором машин і енерговитратами можна
легко переходити на виробництво різних видів хлібобулочних виробів у залежності
від попиту ринку.
Виробництво хлібобулочних виробів на сучасному
підприємстві складається з ряду процесів наступних один за
іншим.
Для здійснення потокового технологічного процесу
устаткування на хлібопекарських підприємствах зв'язано між собою транспортними
механізмами й об'єднано в потокові лінії чи
агрегати.
Розрізняють наступні потокові лінії й
агрегати:
– лінії для тарного чи безтарного транспортування,
збереження і підготовки борошна і додаткової
сировини;
– тістоприготовчі машини
(агрегати);
– тісторозділочні агрегати і
лінії;
– машини й агрегати для розстоювання і
випічки;
– хлібосховища й експедиції.