5. Обладнання для формування тіста.

 

5.1. Класифікація тістоокруглювальних машин.

5.2. Тістозакатувальні машини.

5.3. Вимоги до тістоформувальних машин.

 

Для надання тісту необхідної форми застосовують тістоформувальні машини. Формувальні машини, надають шматкам тіста кулясту, циліндричну і спеціальну форму. Надання шматкам тіста кулястої форми проводиться округлювальними машинами, циліндричної форми – закочувальними машинами і спеціальної форми – спеціальними формувальними машинами.

Всі тістоформувальні машини залежно від способу надання форми шматкам тіста розділяють на чотири групи:

машини для формування тістових заготовок методом прокатування, до яких відносяться округлювальні, закочувальні і рогаликові пристрої;

машини для формування тістових заготовок методом штампування – більшість пристроїв для виробництва дрібноштучних булочних виробів;

машини для формування тістових заготовок методом екструзії – пристрою для виробництва пампушок, пиріжків, соломки, хлібних паличок;

комбіновані машини, що включають прокатувальні, штампувальні та інші формувальні пристрої.

Найбільшого поширення набули машини першої групи. У цих машинах тістові заготовки зазвичай піддаються дії з боку двох поверхонь робочих органів машин. Поверхня, яка забезпечує переміщення тістових заготовок, називається несучою, а поверхня, що надає заготівці певну форму в результаті зміни напряму її руху, – формуючою. Залежно від форми, яку додає машина тістовій заготівці, машини діляться на округлювальні, що формують кулясті заготовки і закочувальні, що формують подовжені циліндричні або еліпсоїдні заготовки.

 

image087.png

Рисунок 5.1 – Обладнання для формування тіста: а) – Машина для формування тіста Unic JAC; б) – Прес для формування тарталеток ТР-1 DOVAINA; в) – Машина для формування рогаликів Т-692 TOPOS4; г) – Машина для формування рогаликів F 600 SIGMA; д) – Машина для сендвіч-печива Julietta-C.

 

Лінія формування тіста (відео).

image089.png

 

image091.png