5. Обладнання для формування тіста.
5.1. Класифікація тістоокруглювальних машин.
Для
надання тісту необхідної форми застосовують тістоформувальні
машини.
Формувальні машини, надають шматкам тіста кулясту, циліндричну і спеціальну
форму. Надання шматкам тіста кулястої форми проводиться округлювальними
машинами,
циліндричної форми – закочувальними машинами і спеціальної форми – спеціальними формувальними машинами.
Всі
тістоформувальні
машини залежно від способу надання форми шматкам тіста розділяють на чотири
групи:
‒ машини
для формування тістових заготовок методом прокатування, до яких відносяться
округлювальні,
закочувальні і рогаликові
пристрої;
‒ машини
для формування тістових заготовок методом штампування – більшість пристроїв для виробництва
дрібноштучних
булочних виробів;
‒ машини
для формування тістових заготовок методом екструзії – пристрою для виробництва пампушок,
пиріжків, соломки, хлібних паличок;
‒ комбіновані
машини, що включають прокатувальні, штампувальні та інші формувальні
пристрої.
Найбільшого поширення набули машини першої групи. У цих машинах тістові заготовки зазвичай піддаються дії з боку двох поверхонь робочих органів машин. Поверхня, яка забезпечує переміщення тістових заготовок, називається несучою, а поверхня, що надає заготівці певну форму в результаті зміни напряму її руху, – формуючою. Залежно від форми, яку додає машина тістовій заготівці, машини діляться на округлювальні, що формують кулясті заготовки і закочувальні, що формують подовжені циліндричні або еліпсоїдні заготовки.
Рисунок
5.1 – Обладнання для формування тіста: а) – Машина для формування тіста
Unic
JAC;
б) – Прес для
формування
тарталеток ТР-1
DOVAINA;
в) – Машина для формування рогаликів Т-692
TOPOS4;
г) – Машина для формування рогаликів F 600
SIGMA;
д) – Машина для
сендвіч-печива
Julietta-C.
Лінія
формування тіста (відео).