2.3. Машини і устаткування для дозування компонентів.
Основне
призначення дозаторів – забезпечення відмірювання заданої кількості
матеріалу (або підтримка заданої витрати компоненту) з відповідною точністю.
До
дозаторів пред'являють наступні вимоги:
– задана
точність дозування компонентів;
– висока
продуктивність;
– висока
надійність роботи;
– можливість
регулювання дозування компонентів.
У
хлібопекарському виробництві, де використовується дозування декількох різних
видів сировини, раціональніше застосовувати багатокомпонентні пристрої дозувань.
Багатокомпонентне
дозування можна здійснювати по наступних схемах:
– послідовне дозування компонентів в одному загальному
дозаторі;
– паралельне дозування кожного компоненту в окремому
спеціальному дозаторі (станції дозувань).
–
комбіноване
дозування.
Вибір
схеми дозування залежить від умов і розмірів виробництва. По структурі робочого циклу
дозування буває безперервним і порційним (дискретним), а за способом дозування – об'ємним і ваговим.
Класифікація дозаторів по структурі робочого циклу і конструктивним параметрам приведена на рис. 2.3.1.
Рисунок
2.3.1 – Класифікація дозаторів сипких і рідких
компонентів
По
рівню автоматизації дозатори бувають:
– з
ручним керуванням;
– автоматичні.
У
автоматизованих і напівавтоматизованих дозаторах частина роботи оператора виконується за допомогою механізмів (автоматизовано). Автоматичні дозатори
можуть працювати без втручання оператора як з розірваним так і з замкнутим
контуром.
Об'ємні дозатори для сипких компонентів діляться (рис. 2.3.2) на: барабанні, тарілчасті, шнекові, стрічкові, вібраційні.
Рисунок
2.3.2 – Системи дозаторів об'ємного типу для сипких
компонентів:
а
– шнековий: 1 – бункер; 2 – дозуюча заслінка; 3 – шнек; 4
– корпус;
б
– барабанний: 1 – корпус; 2 – бункер; 3 – дозуюча заслінка; 4 –барабан;
в
– стрічковий: 1 – бункер; 2 – дозуюча заслінка; 3 – стрічка;
г
– тарілчастий: 1 – бункер; 2 – шкребок; 3 – регулююча манжета; 4 –тарілка;
д
– вібраційний: 1 – бункер; 2 – регулююча заслінка; 3 – гнучка
опора.
Об'ємні дозатори для рідких компонентів можна поділити (рис. 2.3.3) на дросельні, барабанні, поплавкові, черпачкові, фіксованого рівня, електродні, стаканчикові, насос–дозатори (шестеренні, лопатеві, поршневі тощо).
Рисунок
2.3.3 – Схеми дозаторів об'ємного типу для рідких
компонентів:
а)
– дросельний: 1 – ємність; 2 – поплавець; 3 – трубка; 4 –
дросель;
б)
– барабанний: 1 – барабан; 2 – ємність; 3 – шкребок;
в)
– поплавковий: 1 – поплавець; 2 – ємність; 3 – стрижень; 4 – контакт
рухливий; 5 – контакт нерухомий; 6 – електромагнітний клапан; 7 – триходовий
клапан;
г)
– ковшовий: 1 – ківш; 2 – трубка;
д)
– фіксованого рівня: 1 – ємність; 2 – випускний
клапан; 3 – впускний клапан; 4 –
бачок постійного рівня; 5 – регулююча трубка;
е)
– електродний: 1 – ємність; 2, 3 – електромагнітний клапан; 4 – електроди;
ж)
– стаканчиковий: 1 – обертовий стакан; 2 – корпус; 3, 4, 5 – отвори;
з)
– шестеренний: 1, 2 – шестірні; 3 – корпус;
і)
– поршневий: 1 – поршень; 2 – усмоктувальний
клапан; 3 – нагнітальний клапан.
Об'ємні дозатори конструктивно найбільш прості, надійніші в роботі і тому набули найбільшого поширення в хлібопекарському виробництві.
Дозування борошна та рідких компонентів (відео).