3.2. Класифікація тістомісильних машин.
Для
замісу тіста застосовують тістомісильні машини:
‒ періодичної
дії;
‒ безперервної
дії;
‒ тістоприготувальні
агрегати.
Тістомісильні
машини періодичної дії:
‒ зі
стаціонарними діжами;
‒ з підкатними діжами.
Тістомісильні машини зі стаціонарними діжами – це машини, які мають конструкцію, подібну фаршемішалкам (рис. 3.2.1).
Діжа – це корито, дно якого має два напівциліндри. Заміс проводиться Z – образними лопатями, що обертаються в протилежні сторони. Лопаті можуть мати і іншу конфігурацію (парусообразні, пропелерні, якірні та ін.).
Рисунок
3.2.1 – Машина тістомісильна зі стаціонарною діжею:
1
–
кришка; 2 – місильна ємність;
3 – пульт
керування; 4 – тумба
правого приводу органу мішалки; 5
– тумба лівого приводу органу мішалки і приводу повороту
ємності.
Тістомісильна машина з підкатною дужою (рис. 3.2.2) складаються з приводу, місильного важеля (зігнутий вал з лопаттю) і діжі (чан на триколісному візку (330 л.)).
Рисунок
3.2.2 – Машина тістомісильна «Стандарт» (а –
загальний вигляд; б –
діжа):
1 – корпус машини; 2 – фундаментна плита; 3 – електродвигун; 4 – важіль мішалки; 5 – черв'ячний вал; 6 – діжа; 7 – кришка; 8 – клинопасова передача; 9 – фрикційна муфта; 10 – редуктор; 11 – вісь напрямного колеса; 12 – напрямне колесо; 13 – палець; 14 – ходові колеса; 15 – вісь ходових коліс; 16 – корпус візка; 17 – клямка важеля; 18 – пружина клямки; 19 – цапфа центральна; 20 – фланець чана; 21 – чан; 22 – черв'ячне колесо; 23 – кронштейн напрямного колеса.
Рисунок
3.2.3
– Тістомісильні машини: а) – Тістомісильна машина з відкатною діжею серії
SILVER
VE;
б) – Тістомісильна машина EVO;
б) – Тістомісильна машина Sigma
з фіксованою діжею серії SILVER.
Тістоміс з підкатною діжею (відео).
Тістомісильна машина безперервної дії (рис. 3.2.4) є місильною камерою циліндрової форми з лопатевою мішалкою, в яку подають борошно, дріжджі, воду, сіль і інші компоненти. На виході внизу камера має вивантажний шнек для подачі тіста на тістоділильну машину.
Рисунок
3.2.4 – Схема тістомісильної машини безперервної дії:
1 – електродвигун; 2 – клинопасова передача; 3 – місильний вал з лопатями; 4 – редуктор; 5 – шатун; 6 – механізм регулювання продуктивності; 7 – роторний дозатор борошна; 8 – місильна камера; 9 – лопать; 10 – гальмівна лопать; 11 – пластифікатор.
Тістоприготувальні агрегати: складаються з 1 – дозаторів муки, води, дріжджів, 2 – опарної машини, 3 – тістомісильної машини.