6.1. Обладнання для вистоювання тіста.
Для
відновлення структури тіста після дії на нього робочих органів формуючих машин
застосовується вистоювання. Для пшеничного тіста з сортового борошна
передбачається два вистоювання: попереднє – безпосередньо після округлювальної машини і
остаточне – після загортання. Попереднє вистоювання
проходить 5…10 хв –
остаточне 30…60
хв залежно від
розміру шматків і параметрів повітряного середовища (t = 35…40°C,
W=80…85%). Для вистоювання
застосовують камерні і конвеєрні шафи. Оскільки вистоювання
є тривалим процесом, то для скорочення довжини конвеєрів вистоювання
проводиться в багатомісних люльках (касетах) (рис. 6.1).
Шафи бувають з вертикальною і горизонтальною подачею. Конвеєрні шафи підрозділяються на: шафи з ручним та машинним укладанням тістових заготовок в люльки. Конвеєрні шафи для остаточного вистоювання встановлюють безпосередньо перед печами. Ці шафи обладнані пристроями для механізованого завантаження тістових заготовок в люльки, вивантаження і пересадки їх в печі.
Рисунок
6.1.1 – Шафи попереднього вистоювання:
а – стрічкова; б – колискова шафа; 1 – каркас; 2 – живильник; 3 – розвантажувальні зірочки; 4 – розвантажувальний поперечний конвеєр; 5 – колиски; 6 – ланцюговий конвеєр; 7 – зірочка.
Рисунок
6.1.2 – Технологічне обладнання для вистоювання тіста: а) –
Шафа попереднього вистоювання тіста серії Small FIMAK; б) – Проміжний конвеєр
для вистоювання тіста GLIMEK; в) – Шафа остаточного вистоювання серії Клімат Агро ТвЗПО.
Камера
вистійки Grow-UP Lite для вистоювання тіста на 2 вагонетки
(відео).