1. Класифікація машин та обладнання даної групи машин.
Хліб – продукт повсюдного і повсякденного споживання. Історія його виробництва налічує тисячоліття. У Швейцарському музеї в Цюріху зберігається круглий хлібець, знайдений археологами при розкопках. Його вік більше ніж 6000 років.
Хлібопекарське виробництво розвивалося від простих прісних коржиків, ремісничою хліботехнікою до індустріального виробництва. Нині хлібопекарське виробництво є одним з найбільш розвиненої галузі харчової промисловості.
Хлібозаводи оснащені новою, досконалою технікою, з високим ступенем механізації і автоматизації технологічних процесів. Широко впроваджуються потокові лінії по виробництву хлібобулочних, бубличних, борошняних кондитерських і інших виробів.
Виготовлення хлібобулочних виробів (відео).
1) Технологічне обладнання для транспортування і зберігання сировини.
2) Обладнання для підготовки і формування сировини (сита, дозатори, фільтри, просіювачі).
3) Технологічне обладнання для приготування тіста (тістомісильні машини).
4) Технологічне обладнання для обробки тіста:
5) Технологічне обладнання для вистоювання тіста:
6) Технологічне обладнання для випікання хліба (хлібопекарські печі).
Сучасне виробництво хлібобулочних виробів може бути представлене схемою рис. 1.3.
Рисунок 1.3 – Схема лінії виробництва хліба:
1 – дозатор–регулятор температури води; 2 – просіювач борошна; 3 – тістомісильна машина; 4 – три підкатні діжі; 5 – діжевивантажувач; 6 – тістоділильна машина; 7 – тістоокруглювальна машина; 8 – формувальна машина; 9 – контейнер з комплектом з чотирьох листів; 10 – шафа для вистоювання тіста; 11 – конвекційна піч.
Технологічний процес виробництва хлібобулочних виробів передбачає в цілому виконання наступних операцій:
1. Транспортування та зберігання зерна.
2. Підготовка сировини до виробництва:
2.1 підготовка борошна (просіювання, змішування, аерація, фільтрація);
2.2 підготовка води (нагрів, фільтрація);
2.3 приготування розчинів (сольовий, дріжджовий, цукровий, жировий і др);
2.4 дозування компонентів (дозатори для рідких і сипких компонентів).
3. Заміс тіста:
3.1 приготування тіста (опари);
3.2 бродіння тіста.
Як працює тістоміс (відео).
4. Приготування (оброблення) тіста:
4.1 тістоділильні машини;
4.2 тістоформувальні машини (тістоокруглювальні і тістозакачувальні).
5. Вистоювання тіста:
5.1 підготовка форм (подів) і укладання тіста у форми (на під);
5.2 завантаження в вистоювальні шафи та вистоювання.
6. Випічка хлібобулочних виробів:
6.1 підготовка хлібобулочних виробів до випічки (змазування, надрізка тощо);
6.2 завантаження в піч та випічка;
6.3 виймання готової продукції з печі.
7. Експедиція:
7.1 охолодження випечених хлібобулочних виробів;
7.2 фасування та укладання на лотки (у контейнери);
7.3 дозрівання хліба;
7.4 транспортування на реалізацію.
Рисунок 1.4 – Загальна схема виробництва хліба.
Упаковка хліба. Автоматичний кліпсатор ATOR. Наддув пакетів. Транспортер. Датер. (відео).
Импексмаш. Хлеборезательная машина напольная CRV-Bakery (відео).
Всі перераховані операції випікання хлібобулочних виробів мають однаково важливе значення для отримання високоякісної продукції.