5.1. Класифікація тістоокруглювальних машин.
1. По
конструкції несучої поверхні:
‒ циліндричні: а) з вертикальною віссю
обертання; б) з
горизонтальною віссю
обертання; в) барабанні;
–
конусоподібні: а) з повним конусом; б) з усіченим
конусом;
‒ стрічкові;
‒ чашоподібні:
а) з повним конусом; б) з усіченим
конусом;
‒ барабанні
(з осередками (малюнок е)).
2. По
конструкції формуючої поверхні:
– жолобкові: а) одноканальні; б)
багатоканальні;
‒ стрічкові;
‒ площинні;
‒ колпакообразні;
‒ дискові.
3. По
характеру руху несучої поверхні:
‒ обертальні;
‒ прямолінійні;
‒ плоско–паралельні.
4. По
характеру руху формуючої поверхні:
‒ нерухомі;
‒ прямолінійні;
‒ обертальні
(круг).
5. По
взаємозв'язуванню
рухів несучих та формуючих
поверхонь, тістоокруглювальні
машини можна розділити на три основні групи:
1) тістоокруглювальні
машини з обертальним несучим органом, та нерухомою формувальною поверхнею (а, б, в);
2) тістоокруглювальні
машини з прямолінійно рухомим несучим органом, та нерухомою або
рухомою формувальною поверхнею (г);
3) тістоокруглювальні машини з плоскопаралельним та круговим рухом несучих та формувальних поверхонь (д, е).
Рисунок
5.1.1 – Схеми тістоокруглювальних машин.
Рисунок
5.1.2 – Тістоокруглювальні машини: а) – Тістоокруглювач серії KСM FIMAK; б) –
Конічний тістоокруглювач серії CR GLIMEK; в) – Циліндрично-конічний
тістоокруглювач CCR 59 (Haton).