4.1. Класифікація тістоділильних машин.

 

У тістоділильних машинах закладений принцип об'ємного дозування (рис 4.1.1).

 

image083.jpg

Рисунок 4.1.1 – Принципова схема тістоділильних машин:

а – з поршневим нагнітачем; б – лопатевим нагнітачем (мертво закріплена лопать) і ділильною головкою; в – з лопатевим нагнітачем (поворотна лопать коливається) і ділильною головкою; д – машина з роторним нагнітачем без ділильної головки; е – з валковим нагнітачем і ділильною головкою; ж – з валковим нагнітачем і прокочувальним пристроєм без ділильної голівки; з – з шнековим нагнітачем і ділильною головкою; и – з шнековим нагнітачем без ділильної головки.

1 – мірна камера; 2 – ділильна головка; 3 – заслінка; 4 – нагнітаючий поршень; 5 – приймальна воронка; 6 – стабілізатор тиску; 7 – нагнітаюча лопать; 8 – відсікаюча демпферна заслінка; 9 – нагнітаюча лопать; 10 – коливальна лопать; 11 – поворотний барабан; 12 – мундштук; 13 – відсікаючий ніж; 14 – нижній поршень; 15 – обертаючий барабан; 16 – роторний нагнітач; 17 – живлячий валик; 18 – буферна камера; 19 – підкручена відсікаюча заслінка; 20 – гранична заслінка; 21 – ділильна головка; 22 – механізм регулювання хода поршня; 23 –реборда барабана; 24 – формуючий барабан; 25 – нагнітаючий шнек; 26 – ролик включання приводу ножа; 27 – мундштук.

 

Поділювач-округлювач напівавтоматичний DAUB DR-ROBOT2 (відео).

image085.png

 

Тістоділильні машини класифікують:

1)    За способом відмірювання об'єму тіста:

машини, які відсікають шматки тіста (а, д, ж,е, і);

машини, що ділять тісто на шматки ділильною головкою (а, б, и, г, е, з);

штампуючі шматки тіста (к).

2)    За способом нагнітання тіста:

машини з шнековим нагнітачем;

валковим;

поршневим;

лопатевим;

пневматичним;

роторним.

3)    За функціональними принципами:

тістоділильні – обладнання для поділу тіста на шматки рівної маси;

ділильно–формувальні машини – обладнання, що суміщає виконання операцій ділення і формування тістових заготовок;

ділильно–укладочні машини – обладнання, що суміщає виконання операцій ділення і укладання тістових заготовок.

По конструктивним ознакам тістоділильні машини поділяються на десять груп.