1.1 Приймання й подрібнення солоду
Першим етапом в приготуванні пива є виробництво солоду. Його можна
назвати наріжним каменем в науці пивоваріння. Солод являє собою зерна злаків, пророщених в штучних умовах за певної температури та вологості. Атестована лабораторія проводить вхідний контроль якості за всіма необхідними показникам.
Для виготовлення світлого пива використовують світлий солод, виготовлений з ячменю. На цьому етапі - етапі солодження - відбирається ячмінь. Він замочується, пророщується і сушиться, в результаті чого утворюється солод.
Пізніше солод очищують від сторонніх домішок, кондиціонують зволожують і дроблять. Під час дроблення солоду утворюється кілька
фракцій, які забезпечують оптимальний склад помелу.
Як правильно зробити солод. Теорія та практика (відео)
Солод завантажують у апарат для зволоження до 30 % і направляють на чотирьох-, або шести-вальцьові дробарки для подрібнення з мінімальним руйнуванням
оболонок.
Подрібнення солоду відбувається для того, щоб вміст солодового зерна був доступним для дії ферментів. Велике значення має якість помелу. Грубий помел є причиною підвищення втрат екстракту в дробині, а дуже дрібний помел може затримати процес фільтрування затору.
Дроблення солоду (видео)
Таблиця 1.1.1 Склад подрібненого солоду
Фракція помелу |
Вміст у % |
12…20 | |
Крупна крупка |
20…35 |
Дрібна крупка |
25…50 |
15…20 |