ВСТУП
Пивоваріння - сьогодні галузь харчової промисловості, що продукує пиво методом ферментації.
Приготування пива є одним із найбільш складних технологічних процесів у харчовій промисловості. Для отримання напою високої якості потрібно враховувати безліч нюансів і ретельно підбирати
інгредієнти.
Ринок пива в нашій країні можна розглядати, як високоперспективний. Його
освоєння, заняття вітчизняними підприємствами основних позицій передбачають істотне збільшення виробництва на діючих підприємствах, а також подальше нарощування потужностей
пивоварних підприємств, що приведе до збагачення нації. Реальним фактором
розвитку пивоварної галузі може бути інтенсифікація науково-технічного прогресу. Нарощування об'ємів випуску продукції може бути забезпечене за рахунок
реконструкції підприємств та будівництва нових. Впровадження розроблених та перевірених у виробничих умовах
високоефективних технологій і новітньої апаратури повинно прискорити темпи технічної реконструкції
пиво-безалкогольного виробництва.
В умовах насиченого ринку якість вітчизняних товарів поступово
покращується, так як виробники товарів починають визнавати, що якість - один із
найважливіших критеріїв конкурентоздатності товарів.
З урахуванням кон’юнктури, що склалась на українському споживчому ринку, важливе значення набирає
раціональне управління асортиментом, товарними потоками, забезпечення якості товарів і кількості на різних
етапах товарообігу. Вирішення цих задач потребує високої кваліфікації спеціалістів у
різноманітних галузях знань.
Технології виробництва пива практично не змінюються протягом століть, що зумовлено характером і специфікою цього харчового продукту. Як і раніше, основними компонентами пива є ячмінний солод, хміль, дріжджі та вода.
В представленому електронному навчальному посібнику проаналізовані
основні стадії виробництва пива, що використовуються, як більшістю сучасних
заводів так і у крафтовому пивоварінні.