3.3.3 Розлив пива в пляшки, банки, кеги
Розлив пива у скляні пляшки
Ящики з пляшками у пакетах, із тарного складу надходять до пакето-розформуючого автомата - деполітайзер. Потім роликовим або ланцюговим транспортером надходять до автомату виймання із ящиків. За допомогою цього автомату
пляшки виймаються і поступають до пляшкомийної машини (ПММ), а пусті ящики подають на миття і використовують для вкладання
пляшок у ящики.
Вимиті пляшки із ПММ попадають до інспекційного автомату, де перевіряють якість миття і наявність сторонніх включень і
етикетки.
Перевірені пляшки по пластинчастому транспортеру подаються до розливочного автомату карусельного
типу. Наповнення пляшок пивом здійснюється в ізобаричних умовах - при рівності тисків: протитиск у пляшці дорівнює тискові у пивному резервуарі. Через кран-наповнювач пляшки заповнюються пивом із пивного резервуара,
який знаходиться у верхній частині розливного автомата.
Для зворотного відведення повітря із пляшки в газовий простір пивного резервуара у крані-наповнювачі є спеціальна трубка, що з'єднує внутрішню порожнину пляшки з резервуаром. Температура пива при розливі не повинна перевищувати 3° С. Лінії розливу марки Б2-ВРЩ-3 продуктивністю 3000 пл/год, Б2-ВРЩ-6 - 6000пл/год, Б2-ВРЩ-12 - 12000 пл/год, Б2-ВРЩ-24- 24000 пл/год.
Лінія розливу пива в скляні пляшки 15000 пляш./год MARKL Німеччина (відео)
Розлив пива в ПЕТ пляшки
Здійснюється розлив в пляшки із темно-коричневого кольору, або
темно-зеленого.
Пиво в ПЕТ пляшку може наливатися пастеризоване (гаряче) або холодне з додаванням консервантів.
Етапи розливу:
1) Подача преформ у накопичувальний бункер. Звідти транспортером надходить до видувної машини. У цій машині спочатку здійснюється нагрівання преформи за допомогою
ламп розжарювання (інфрачервоними променями), а потім нагріті пляшки надуваються гарячим повітрям до потрібної
форми пляшки.
Потрібну форму пляшка набуває в залежності від встановленої матриці.
Напівавтомат видування "ПВ-800" (видув 2-літрових пляшок)
(відео)
2) Видуті пляшки повітряним транспортером подаються до ополіскувача підготовленою водою.
3) Налив у ПЕТ пляшку пива в ізобаричних умовах.
4) Закупорювання ПЕТ пляшки пробками під гвинт.
5) Інспектування пляшок з налитим пивом: перевіряють повноту наливу,
герметичність закупорювання, наявність різьби на горлишці
пляшки.
6) Наклеювання етикеток.
7) Нанесення дати на етикетку або на кришку.
8) Упаковка ПЕТ пляшок з готовою продукцією в термоплівку на спеціальних термоусадочних печах.
9) Формування пакетів пляшок з готовою продукцією за допомогою
політайзера.
Лінія розливу пива у ПЕТ пляшки (відео)
Розлив пива у металеву
банку
Технологічно процес розливу пива в металеву банку ділиться на наступні фази:
1) Автоматичне розпакування піддону з банками.
2) Подача порожніх банок по повітряному або тросовому конвеєру на розливну машину.
3) Перевертання банок догори денцем і ополіскування їх гарячою водою, яка
подається під високим тиском.
4) Транспортування в закриту секцію розливу і наповнення банок вуглекислим
газом (СО2) для усунення в них кисню.
5) Наповнення банок пастеризованим пивом (як варіант - пастеризація пива
може проводитися вже в банку).
6) Подача банок і кришок на закупорювальну секцію.
7) Закупорювання банки.
8) Нанесення на банку інформації про дату розливу і строк
вживання.
9) Упаковка банок по 24 штуки в одну упаковку.
Лінія розливу в алюмінієві банки (відео)
Спочатку основною технічною складністю розливу було те, що незапечатана банка в порівнянні з скляною пляшкою -
більш нестійка до поздовжнього навантаження тари. Але сьогодні цей фактор уже давно перейшов в розряд рутинних
технічних моментів якісного налаштування обладнання для розливу. У сучасних
зразків обладнання істотне осьове навантаження на банку виникає тільки в момент безпосередньо розливу,
коли в банці виникає внутрішній тиск.
Струмінь напою при розливі в банку не є єдиними, як у скляній пляшці. З метою
пом'якшити ступінь навантаження на банку, пиво в банку розливається через безліч
різноспрямованих тонких наливних трубок, що створюють безліч малопотужних
цівок, або тонкою плівкою направляється по стінках банки. Кількість пива, що
розливається при цьому контролюється, найчастіше, як і зі склотарою - за рівнем,
а не об’єму налитої рідини. Контроль заповнювання запечатаних банок здійснюється
за допомогою детектора, що працює на рентгенівському
випромінюванні.
Розлив пива в кеги
Пусті кеги мають об'єм 50 дм3 і 30дм3. Кеги
являють собою стальні бочки для багаторазового використання. При надходженні кег
на підприємство, їх ретельно оглядають (на наявність сторонніх домішок і сторонніх запахів). Рухаються по спеціальних роликових або ланцюгових
транспортерах.
Етапи розливу:
1) Кеги миють гарячим миючим розчином луги температурою 60…65 0С концентрацією 1…2%. Миють всередині і зовні. Після того ополіскують водою, потім
промивають розчином азотної кислоти і знову ополіскують водою. Після цього кеги перевіряють і пропарюють,
щоб видалити залишки води.
2) Кеги продувають СО2.
3) Пусті кеги після миття і стерилізації проходять тарування на автоматичних вагах, що забезпечує повноту наливу пива в кеги різної
ваги.
4) Налив пива в кеги здійснюється на розливочних автоматах карусельного
типу. Пиво повинно мати температуру +1…+6 °С, в ізобаричних
умовах.
5) Налиті кеги поступають на автоматичні ваги для контролю повноти наливу і
оснащені дисплеєм. Кеги з невідповідною вагою відбраковуються.
6) Закупорювання кег кришкою з фітингом.
7) На кожну кегу наклеюється етикетка і дата
виготовлення.
8) Кеги формують в пакети і поступають в склад готової
продукції.
Цех розливу пива в кег (відео)
Втрати пива при розливі
Вони розраховуються в дал і у відсотках.
Втр. розл= Vф.п. - ( Vроз.п (дал, %) +
Vвипр. брак)
Це різниця між об'ємом фільтрованого витриманого пива, яке надійшло на
розлив і об'ємом пива розлитого в тару переданого в експедицію та некондиційного (виправного браку) поверненого із цеху розливу на
доброджування.
Втрати при розливі пива у пляшки - 2% до об'єму фільтрованого пива; у
бочки - 0,5%; у кеги -0,5% .
Зберігання пива і відпуск його в торгову
мережу
До відпуску в торгівельну мережу пляшки з пивом зберігають в експедиції. Приміщення експедиції повинно
бути сухим, прохолодним, затемненим і добре провітреним, освітлення - не ярке,
електричним світлом. Освітлення експедиції прямим сонячним світлом заборонено.
При яркому освітленні смак пива псується під дією ультрафіолетових променів. Температура в експедиції повинна бути не вище
10°С.
Всі сорти пива не повинні зберігатися в експедиції більше 1…2
днів.
При транспортуванні в літню пору року пляшки повинні бути захищені від
нагрівання сонячними променями, а взимку - від
охолодження.
На кожну партію напоїв, які відвантажуються з заводу, повинне бути якісне посвідчення заводу, номер якого записується в накладній при відпуску продукції.