2.2 Технологія бродіння в ЦКТ

Після варіння сусло подається в  циліндро-конічні танки (ЦКТ) з одночасним внесенням дріжджів. Залежно від технології бродіння, воно може йти як під тиском, так і без нього. В кінці головного бродіння тиск в ЦКТ набирається в будь-якому випадку, так як необхідно забезпечити насичення пива вуглекислим газом. Особливістю ЦКТ є те, що в цій ємності можуть проходити всі "холодні" процеси: головне бродіння, доброджування і дозрівання пива.  Збір дріжджів для подальшого використання здійснюється з конусу танка. Для готовності пива низового бродіння в ЦКТ потрібно близько 4 тижнів.

image040.png

 

image041.png

Пиво верхового бродіння зазвичай може бути готове швидше. У разі випуску нефільтрованого пива, розлив може здійснюватися безпосередньо з ЦКТ. В інших випадках пиво спочатку відправляється на фільтрацію або сепарацію, а вже потім на розлив.

Стадії бродіння пива в ЦКТ:

Перша стадія тривалістю до 1,5 доби, коли по краях поверхні спостерігається тонкий шар білої піни. В цей час в суслі інтенсивно відокремлюються і розмножуються дріжджі.

Період низьких завитків - етап, на якому інтенсивно виділяється діоксид вуглецю і утворюється густа піна. Триває 2…3 доби.

Максимальна інтенсивність бродіння спостерігається на стадії високих завитків (3…4 доби). Температура підвищується до найвищої позначки, кількість поживних речовин і кисню знижується, що призупиняє розмноження дріжджів. Необхідно охолодження сусла.

Завершується бродіння формуванням деки протягом 2 діб.

 

Циліндро-конічні танки (відео)

image042.png