3.3.2 Тара для розливу пива, вимоги до тари

Пиво розливають у пляшки коричневого чи зеленого кольору скляні - за ДСТ 10117 чи пляшки ПЕТФ; металеві банки і кеги й інші види тари, дозволені органами Мінздраву України.

Саме такий колір пляшки не пропускає шкідливих для пива деяких кольорів спектра сонячного світла. Сонячне світло інтенсифікує в пиві деякі хімічні речовини, в результаті яких утворюються речовини з неприємним запахом. Тому пиво не можна розливати у прозорі пляшки з безкольорового скла.

image061.png

 

image062.png

Рисунок 3.3.2.1 - Тара для розливу пива

 

Наповнення кег не повинне бути меншим 99,5 % місткості.

Середнє наповнення 10 пляшок при температурі 20 °С повинне відповідати їхній номінальній місткості з відхиленням ± 3 %.

Пляшки з пивом герметично укупорюють кроненпробкою, а кеги - із застосуванням укупорювальних матеріалів, що допускаються Мінздравом. Упаковують пляшки з пивом у ящики з гофрованого картону, у ящики з полімерних матеріалів.

image063.png

Рисунок 3.3.2.2 – Пиво розлите у скляну тару

 

image064.png

Рисунок 3.3.2.3 – Пиво розлите у ПЕТ пляшки

 

image065.png

Рисунок 3.3.2.4 – Пиво розлите у металеві банки

 

image066.png

Рисунок 3.3.2.5 – Пиво розлите у кеги

 

Пляшки з пивом маркують шляхом наклеювання на кожну пляшку етикетки, контретикетки, кольєретки на горлечко пляшки, на кегу наклеюють ярлик, де повинна бути зазначена наступна інформація, важлива для споживача і необхідна при проведенні ідентифікації та експертизи:

- найменування продукту;

- найменування, місцезнаходження (адреса) виробника, пакувальника, експортера, імпортера, найменування країни і місця походження;

- товарний знак виробника (при його наявності);

- вміст спирту, при його об'ємній частці більше 1 %;

- склад пива;

- харчова цінність;

- умови збереження;

- термін придатності;

- об'єм, дм3;

- позначення нормативного чи технічного документа, відповідно до якого виготовлений і може бути ідентифікований продукт;

- інформація про сертифікацію.

Додатково може бути нанесена наступна інформація:

- затверджена торгова марка;

- найменування організації-розроблювача;

- коротка характеристика основи напою;

- інші написи інформаційного і рекламного характеру.

Кеги додатково маркуються номерами: перша цифра - квартал останнього виміру місткості бочки, друга і третя - рік цього виміру, інші - інвентаризаційний номер кеги.

Текст на упакуванні, споживчій тарі, етикетці, контретикетці, кольєретці, ярлику, аркуші-вкладиші і маркування наносять українською мовою, за вимогою замовника.

image067.png

 

Етикетувальна машина для пива. Нанесення етикеток (відео)

image068.png

 

Автоматичний етикетувальник на самоклеючу етикетку в лінії розливу пива (відео)

image069.png

 

Вимоги до тари

1. Тара повинна бути чистою, не містити сторонніх запахів (бензин, керосин, мастил).

2. Внутрішня поверхня тари повинна бути гладенькою без заглиблень.

3. Тара повинна бути виготовлена з однорідного матеріалу.

4. Товщина стінок тари повинна бути рівномірної товщини, тільки внизу можуть бути дещо товщими.

5. Тара повинна бути неушкоджена.

6. Скло з якого виготовлена тара не повинне впливати на якість продукту.

7. Розміри пляшки повинні відповідати стандартним вимогам.

8. Тара повинна бути стійкою до внутрішнього (витримувати 0,8 МПа), а також до вертикального тиску при закупорюванні їх на машині, до лужного розчину.

9. Тара, яка надходить на виробництво за своїми показниками, повинна відповідати вимогам нормативно-технічної документації. На цю тару повинно бути якісне посвідчення і санітарно-гігієнічний висновок.

image070.png

Приймання, зберігання і підготовка пляшок

На пиво-безалкогольні заводи поступають як нові, так і зворотні пляшки з торгівельної мережі. Зворотна тара дуже забруднена, тому її необхідно сортувати по ступені забруднення. Посуд із запахом керосину або масла на завод не приймаються.

Дуже давно обробка пляшок і ящиків на заводах виконувалася вручну, що призводило до великих затрат фізичної праці. На даний час промисловість засвоїла виробництво машин і автоматів, які дозволяють повністю механізувати і автоматизувати операції на цій стадії технологічного процесу.

Найбільш прогресивним способом організації робіт являється безтарне транспортування пляшок в посудному цеху з допомогою пластинчатих транспортерів, а ящиків - стрічковими або роликовими транспортерами.

image071.png