9. Вибір матеріалу при проектуванні апаратів.
Тривалість
роботи апарату в значній мірі
залежить від правильного вибору матеріалу для його
виготовлення. З іншого боку, матеріал, з якого побудований апарат, призначений
для приготування харчових продуктів, повинен
відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. Тому
вибір матеріалу повинен бути обгрунтований з двох точок зору. При виборі
матеріалу для побудови апарату необхідно враховувати властивості середовища і температуру,
при якій буде проводиться робота. Потрібно мати на увазі, що агресивне
середовище знижує механічні якості металів. Так, при одночасному впливі
агресивного середовища і закономірних навантажень, зменшується
межа втомної міцності металів.
При
конструюванні апаратів, що містять електроліти, необхідно
уникати застосування в конструкції різнорідних
металів. При контакті двох різнорідних металів утворюється гальванічна пара, яка
призводить до швидкого руйнування апарату. Гальванічні пари утворюються також і
при контакті елементів з одного і того
ж матеріалу, але піддаваних різній механічній обробці. Пари можуть
виникнути і внаслідок структурної неоднорідності
металів.
З гігієнічної точки зору повинно бути продумане питання про вплив продуктів взаємодії матеріалу, апарату і середовища на харчову або смакову якість продукту. Так, наприклад, спирт, одержуваний в брагоперегінних апаратах, виконаних з чавуну, що містить сірку, має поганий смак і запах.
©
ТДАТУ, Тарасенко В.Г., Лівик Н.В., 2021
рік