6.9 Інженерні вимоги.
До
цих вимог належать – безперервність процесу
і точність
виробництва,
механізація
технологічних
процесів
і ліквідація ручної праці, автоматизація управління і регулювання, безпека
роботи і охорони праці, зручність обслуговування, боротьба з шумом,
зменшення маси
і габаритів
машин
і апаратів.
Вимоги
технічної безпеки при роботі і обслуговуванні апаратів і машин являються дуже
важливими, так як від їх виконання залежить життя і здоров’я працюючих. Тому
апарати розраховують і виготовляють з належним запасом міцності,
обладнують запобіжними пристроями
і захищають рухомі частини. В цьому
відношенні найбільш безпечні герметично закриті апарати безперервної дії, в яких
контроль і управління процесом
автоматизовані.
Санітарно-гігієнічні
вимоги до апаратів харчових підприємств повинні сприяти
запобіганню бактеріального, механічного або хімічного забруднення або псування
одержуваних продуктів харчування. При цьому апарати повинні бути герметичними, легко
доступними для очищення і дезінфекції. Для їх
виготовлення слід застосовувати такі матеріали, які при взаємодії з продуктами
не утворює шкідливих для здоров’я людини речовин.
Ергономіка – наука про
пристосування умов праці до людини інтенсивного виробництва має велике значення.
Ергономіка розглядає практичні питання, що виникають при організації роботи
людини з одного боку, і механізмів та елементів
матеріального середовища з іншого.
В
сучасних умовах, коли людина, що керує процесом, має справу з інтенсивними
операціями, що швидко протікають, виникає нагальна потреба пристосування їх до
фізіологічних і психологічних можливостей
людини для забезпечення умов найбільш ефективної роботи, яка не створює загрози
здоров’ю людини і виконується ними при
меншій витраті сил. При побудові апаратів вимоги ергономіки полягають в тому,
щоб трудовий процес апаратника був пристосований до його фізичних і
психологічних можливостей. Це повинно забезпечити максимальну ефективність праці та усунути
можливу загрозу для здоров’я.