8. Неметалеві матеріали.
Крім
металів, в харчовому
апаратобудуванні застосовують і неметалеві матеріали:
а)
неорганічного походження;
б)
органічного походження.
До першої групи належать гірські породи і штучні
силікатні матеріали, отримані шляхом повного розтоплювання сировини
(скла).
До другої групи належать дерево, вугілля, пластичні
матеріали. Група пластичних матеріалів вельми різноманітна. Сюди входять
пластичні маси, отримані на
основі полімеризації смол, асфальто-піскові матеріали,
матеріали на основі каучуку. Пластичні маси
легші, ніж метали, та їх
застосування зменшує масу апаратів. Вони мають
високу механічну стійкість і добре піддаються механічній обробці. Вартість
виробів із пластмас нижче вартості виробів з
металу.