7.3 Мідь.

 

image039.png

Мідь та її сплави мають високу корозійну стійкість і теплопровідність, що пояснює їх широке застосування при виготовленні харчових апаратів, особливо теплообмінних. Крім того, як і в гарячому так і в холодному стані мідь має високу електропровідність і пластичність.

Остання властивість дозволяє надавати мідним листам найрізноманітнішу форму шляхом витягання. Мідь допускає згинання фальцами, з'єднання заклепками, лютування на міцному лютці і зварювання. Відмінною особливістю міді є те, що при низьких (– 100 °С, – 200 °С) температурах її механічні властивості не знижуються а навіть підвищуються. Мідь широко застосовується для побудови ректифікаційних апаратів спиртового виробництва, випарних апаратів кондитерського і рафінадного виробництва, випарних і перегінних апаратів лікеро-горілчаного виробництва.

Механічні властивості і ливарні якості міді невисокі, тому в харчовій промисловості застосовуються її сплави – бронза і латунь.