7.3 Мідь.
Мідь
та її сплави мають високу корозійну стійкість і
теплопровідність,
що пояснює їх широке застосування
при виготовленні харчових апаратів, особливо теплообмінних. Крім
того, як і в гарячому так і в холодному стані мідь має високу електропровідність
і пластичність. |
Остання
властивість дозволяє надавати мідним листам найрізноманітнішу форму шляхом
витягання. Мідь допускає згинання фальцами, з'єднання заклепками, лютування на міцному
лютці і зварювання. Відмінною
особливістю міді є те, що при низьких (– 100 °С, – 200 °С) температурах її
механічні властивості не знижуються а навіть підвищуються. Мідь широко
застосовується для побудови ректифікаційних апаратів спиртового
виробництва, випарних
апаратів кондитерського і рафінадного
виробництва, випарних і перегінних апаратів лікеро-горілчаного
виробництва.
Механічні властивості і ливарні
якості міді невисокі, тому в харчовій промисловості застосовуються її сплави –
бронза і латунь.