1.4 Фаршемішалки
Фаршемішалки використовуються на підприємствах харчової промисловості для змішування
фаршу (включаючи емульсії) з різними добавками, спеціями, приправами з подальшим його перемішуванням до однорідної консистенції.
Рисунок 1.4.1 Фаршемішалка JB-150
Основними вузлами фаршемішалок є діжа, кришка і механізм
змішування.
Рисунок 1.4.2 Робоча камера фаршемішалки
Рисунок 1.4.3 - Схема фаршмішалок періодичної дії і їх виконавчих органів:
а – мішалка з гвинтовими органами: 1 – корито; 2, 3 – лопаті; 4 – вал;
б – гвинтова лопать: 1, 2 – цапфи; 3, 4 – лопаті; 5, 7 – важелі;
в – лита лопать: 1 – лопать; 2 – втулка; 3 – вал;
г – Z-подібна лопать: 1 – лопать; 2 – вал;
д – схема перекидного корита: 1 – корито; 2, 4 – осі;
е – мішалки з еліпсоподібними виконавчими органами: 1 – корито; 2, 3 – лопаті; 4, 5 – шестірні; 6 – вісь; 7, 8 – черв'ячна пара; 9 – рукоятка.
Вакуумні фаршемішалки перемішують продукцію в умовах вакууму, завдяки
цьому фарш повністю звільняється від повітря, знищуються бактерії, продукт має більш насичений колір, збільшуються терміни його придатності.
Рисунок 1.4.4 Фаршемішалки з різним виконанням робочих органів в
роботі
Рисунок 1.4.5 Рівномірність структури ковбасних виробів
Рисунок 1.4.6 Двовалкові фаршемішалки лопатевого типу
Всі промислові фаршемішалки оснащені захисними механізмами. Зокрема, при
відкритій кришці діжі блокується робота фаршемішалки. Фаршемішалки з великим об'ємом бункера можуть бути
обладнані автоматичним завантажувальним пристроєм, що значно полегшує процес
завантаження-вивантаження фаршу, економиться людська праця, підвищується ефективність виробництва.
Фаршемішалка La Minerva в роботі
Перед початком роботи працівник зобов'язаний виконати вимоги охорони праці і дотримуватися безпеки праці. Тільки потім робочі органи фаршмішалки встановлюється в горловині
універсального приводу і надійно закріплюється гвинтами. В корпус встановлюють
робочий вал, закривають кришку і закріплюють її відкидним болтом. Встановлюють
запобіжну решітку і включають універсальний привід для перевірки роботи на
холостому ходу. Якщо машина справна, то в робочу камеру завантажують продукти і
компоненти при включеному двигуні. Загальна кількість продуктів повинно бути не
більше продуктивності за технічною характеристикою машини. Забороняється включати машину і працювати на ній без запобіжної
решітки в завантажувальному бункері, а так само проштовхувати фарш в робочу
камеру руками і вивантажувати вручну.
Під час експлуатації стежать за роботою зубчастих і черв'ячних передач, нагріванням підшипників (температура нагріву не повинна перевищувати 50°С); не допускають роботи місильних гвинтів з відкритою кришкою і
фаршемішалки зі знятими кришками і щитками тумб та станини; категорично забороняється відкривати кришку правої тумби при
включеному загальному пакетному вимикачі; при відкриванні кришки фіксатор само обмежить підйом її до верхньої кромки корита.
Після закінчення роботи універсальний привід вимикають, знімають робочі
органи, промивають гарячою водою і сушать. Потім змащують несолоним харчовим жиром.
Основні несправності, причини та способи усунення при експлуатації фаршемішалок представлені
в таблиці 1.
Несправність |
Причина |
Спосіб усунення |
Частота обертів місильних лопатей (спіралей) недостатня, не
змінюється напрямок обертання лопатей, не витримується тривалість процесу
перемішування |
Збільшити кількість обертів лопатей (спіралей), відремонтувати механізм реверсування перемикача ходу лопатей, витримувати тривалість процесу
переміщування | |
При підніманні кришки (решітки) корита лопаті продовжують
обертатися |
Несправний блок-контакт, порушена електропроводка, забруднилися контакти |
Оглянути і відремонтувати блок-контакт, перевірити і
відремонтувати електропроводку, зачистити контакти |
При вивантаженні фаршу із корита, яке повертається на кут 90°, повертання недостатнє, фарш доводиться вивантажувати
вручну |
Не відрегульований кут повертання корита, обмежувач повороту
спрацьовує раніше потрібного часу |
Відрегулювати обмежувач повертання
корита. |
При ремонті фаршемішалки ремонтують зубчаті передачі привода шнека і
привода механізму вивантаження, а також підшипники і їх посадочні місця, деталі
кріплення шнеків.
В корпусі фаршемішалки є приливи, в яких знаходяться вали шестерень редуктора. При випрацювані посадкових місць їх розточують і
запресовують бронзові втулки.
Місильні лопаті які мають тріщини, відновлюють електрозварюванням або замінюють новими.
Особи, допущені до роботи на машині, повинні бути ознайомлені з її
пристроєм, знати правила технічного обслуговування та експлуатації і пройти інструктаж з охорони праці.
Рисунок 1.4.7 – Охорона праці на підприємстві
Фаршемішалки з перекидним коритом повинні мати пристрій, який надійно
фіксує його в будь-якому положенні. У фаршемешалках і фаршезмішувачах з
торцевим вивантаженням на люках для вивантаження фаршу передбачаються решітки, зблоковані з пусковим
пристроєм і виключають можливість попадання в зону обертання шнеків рук
працюючого. Кришки на люках повинні мати ущільнювальні гумові прокладки і підтискають до стінки спеціальною ручкою. Вивантажувати фарш із
корита фаршемішалки слід тільки обертовими лопатями при вертикальному положенні корита і закритій решітчастій кришці, залишаючи встановлений
зазор між коритом і решіткою для вільного проходу фаршу. Категорично
забороняється відкривати кришку корита при наявності напруги на машині під час санітарної обробки.
Забороняється відкривати запобіжну решітку, просовуючи крізь неї руки,
розвантажувати вручну фарш до повної зупинки лопатей фаршемішалки. Також
завантажувати і додавати сировину в при обертанні лопатей. Змінювати напрямок
лопатей можна тільки після повної їх зупинки.