3.1.Технологічний процес та класифікація обладнання для лущення зерна
Чисельність
видів зерна круп'яних культур, розходження за формою і розмірами,
фізико-хімічними і анатомічними властивостями, а також різноманітний асортимент
вироблюваних круп, обумовлюють різні обсяги і склади технологічних операцій у лущильному відділенні
круп'яного виробництва.
Лущення – це
процес відділення зовнішньої оболонки круп'яного зерна, що не засвоюється організмом людини. Є основною
технологічною операцією в лущильному відділенні.
Для ефективного
проведення лущення, зерно деяких культур до лущення сортують (калібрують) за
розмірами. У процесі лущення прагнуть одержати максимальну кількість цілого
ядра. У продуктах лущення містяться недолущенні зерна, частки дробленого ядра і
зерна, борошно та оболонки.
На (рис. 3.1.1)
представлена схема наближеної послідовності виконання технологічних операцій у
лущильному відділенні.
Рисунок 3.1.1 - Схема послідовності виконання технологічних операцій у лущильному відділенні.
Усі машини для
лущення і шліфування зерна круп'яних культур можна класифікувати за
принципом впливу робочих органів, що залежать від форми зв'язку в зерні
зовнішніх оболонок з ядром на наступні групи:
- лущильні
машини, що впливають на зерно ударами;
- лущильні
машини, що впливають на зерно тривалими зусиллями стиску і зрушення;
- лущильні
машини, що впливають на зерно нетривалими зусиллями стиску і
зрушення;
- лущильні
машини, що впливають на зерно тривалим тертям у зоні між робочими органами.
На великих
підприємствах використовують п'ять основних видів лущильних машин
(рис.3.1.2).
Рисунок 3.1.2 -
Класифікація машин для лущення і шліфування
зерна.