2. Підготовка зерна до лущення
Однією з найважливіших задач при підготовці круп'яних культур до лущення є очищення зерна від сторонніх домішок, його гідротермічне оброблення і сортування (калібрування) зерна на фракції. Від ефективності і якості підготовки зерна до лущення істотно залежить вихід і якість крупи, техніко-економічні показники роботи підприємства.
Рисунок 2.1- Фото етапи процесу переробки зерна в крупу.
З огляду на широке розходження технологічних властивостей круп'яного зерна різних культур і зміст у зерновій масі домішок, кожну культуру підготовляють до лущення по індивідуальній технологічній схемі. Однак усі круп'яні культури проходять в основному загальні технологічні операції підготовки до лущення (рис. 2.2).
Рисунок 2.2 -
Схема підготовки зерна до
лущення.