1. Загальні відомості
Одна з основних технологічних операцій на круп'яних заводах - лущення, тобто зняття квіткових оболонок із зерна
ячменя, рису, вівса і проса, плодових оболонок із зерна гречки і пшениці, а також насінних оболонок з гороху. У залежності від
міцності зв'язків квіткових, плодових чи насінних оболонок з ядром, зернові
культури можна розділити на дві групи.
До першої
відносяться культури, у яких оболонки не зрослися з ядром (гречка, просо, рис і
овес), до другої – культури, у яких оболонки зрослись з ядром (ячмінь, пшениця,
кукурудза й ін.)
Для лущення
зерна кожної групи потрібна різна тривалість і інтенсивність впливу робочих органів
машин. Лущення проса і гречки можливе, наприклад, при короткочасному впливі на
них робочих органів машини, для лущення вівса і рису потрібен більш інтенсивний
вплив, а для ячменя потрібен тривалий і інтенсивний вплив робочих
органів.
Рисунок 1.1 - Фото асортимент круп'яних продуктів.
Асортимент круп'яних продуктів дуже різноманітний, що визначається
використанням різних за технологічними властивостями зерновими культур, а також
застосуванням різних способів і засобів механізації механічної і гідротермічної
обробки.
У залежності від
способу виробництва круп'яну промисловість можна розділити на чотири
групи:
1. Крупи недроблені (з цілого ядра) –
пшоно, рис, (шліфований, полірований), вівсянка не
дроблена, горох та ін.
2. Крупи дроблені шліфовані – перлова, ячна, кукурудзяна та ін.
3. Крупи дроблені – ячна, пшенична, вівсяна, кукурудзяна та ін.
4. Пластівці (типу Геркулес) – вівсяні, кукурудзяні, тощо,
продукт подальшої переробки різних видів круп.
З ядра чи крупи також можуть виробляти або повітряні зерна (повітряний рис, повітряна кукурудза), або борошно для дитячого харчування.