1. Загальні відомості

Одна з основних технологічних операцій на круп'яних заводах - лущення, тобто зняття квіткових оболонок із зерна ячменя, рису, вівса і проса, плодових оболонок із зерна гречки і пшениці, а також насінних оболонок з гороху. У залежності від міцності зв'язків квіткових, плодових чи насінних оболонок з ядром, зернові культури можна розділити на дві групи.

До першої відносяться культури, у яких оболонки не зрослися з ядром (гречка, просо, рис і овес), до другої – культури, у яких оболонки зрослись з ядром (ячмінь, пшениця, кукурудза й ін.)

Для лущення зерна кожної групи потрібна різна тривалість і  інтенсивність впливу робочих органів машин. Лущення проса і гречки можливе, наприклад, при короткочасному впливі на них робочих органів машини, для лущення вівса і рису потрібен більш інтенсивний вплив, а для ячменя потрібен тривалий і інтенсивний вплив робочих органів.

00.png

 

Рисунок 1.1 - Фото асортимент круп'яних продуктів.

 

Асортимент круп'яних продуктів дуже різноманітний, що визначається використанням різних за технологічними властивостями зерновими культур, а також застосуванням різних способів і засобів механізації механічної і гідротермічної обробки.

У залежності від способу виробництва круп'яну промисловість можна розділити на чотири групи:

1.  Крупи недроблені (з цілого ядра) – пшоно, рис, (шліфований, полірований), вівсянка не дроблена, горох та ін.

2.  Крупи дроблені шліфовані – перлова, ячна, кукурудзяна та ін.

3.  Крупи дроблені – ячна, пшенична, вівсяна, кукурудзяна та ін.

4.  Пластівці (типу Геркулес) – вівсяні, кукурудзяні, тощо, продукт подальшої переробки різних видів круп.

З ядра чи крупи також можуть виробляти або повітряні зерна (повітряний рис, повітряна кукурудза), або борошно для дитячого харчування.