ВСТУП

Пивоваріння - сьогодні галузь харчової промисловості, що продукує пиво методом ферментації.

Приготування пива є одним із найбільш складних технологічних процесів у харчовій промисловості. Для отримання напою високої якості потрібно враховувати безліч нюансів і ретельно підбирати інгредієнти.

Ринок пива в нашій країні можна розглядати, як високоперспективний. Його освоєння, заняття вітчизняними підприємствами основних позицій передбачають істотне збільшення виробництва на діючих підприємствах, а також подальше нарощування потужностей пивоварних підприємств, що приведе до збагачення нації. Реальним фактором розвитку пивоварної галузі може бути інтенсифікація науково-технічного прогресу. Нарощування об'ємів випуску продукції може бути забезпечене за рахунок реконструкції підприємств та будівництва нових. Впровадження розроблених та перевірених у виробничих умовах високоефективних технологій і новітньої апаратури повинно прискорити темпи технічної реконструкції пиво-безалкогольного виробництва.

В умовах насиченого ринку якість вітчизняних товарів поступово покращується, так як виробники товарів починають визнавати, що якість - один із найважливіших критеріїв конкурентоздатності товарів.

З урахуванням кон’юнктури, що склалась на українському споживчому ринку, важливе значення набирає раціональне управління асортиментом, товарними потоками, забезпечення якості товарів і кількості на різних етапах товарообігу. Вирішення цих задач потребує високої кваліфікації спеціалістів у різноманітних галузях знань.

Технології виробництва пива практично не змінюються протягом століть, що зумовлено характером і специфікою цього харчового продукту. Як і раніше, основними компонентами пива є ячмінний солод, хміль, дріжджі та вода.

image003.jpg

В представленому електронному навчальному посібнику проаналізовані основні стадії виробництва пива, що використовуються, як більшістю сучасних заводів так і у крафтовому пивоварінні.