15.4 Охолоджувальні батареї
У
системі холодильних установок м’ясомолочної промисловості застосовують батареї
безпосереднього випару аміаку й ропні.
По
розташуванню в приміщенні холодильної камери розрізняють батареї: пристінні й
стельові, а по кількості паралельних рядів – одно- і багаторядні. Виготовляють
батареї із прямих труб, які з'єднують калачами, колекторами або патрубками на
фланцях або на зварюванні. Для ущільнення між фланцями розсільних батарей
поміщають гумові прокладки. Збирають батареї звичайно на нульовій
позначці.
Батареї
висотою до
Пристінні
батареї піднімають навантажувачами, штанговими підйомниками й іншими засобами.
Кріплять батареї до стійок з кутової сталі або труб хомутами з вуглецевої сталі.
Нижні кінці стійок опираються на башмаки, забиті в підлогу на цементному
розчині, а верхні кінці кріплять до консолей, забитих у стіну. Стійки пристінних
батарей вивіряють по вискові, а саму батарею - за рівнем. У верхній точці
батареї встановлюють вентиль для спуска повітря.
Стельові
батареї збирають на нульовій позначці й піднімають на проектну позначку кількома
поліспастами, які закріплюють на верхньому поверсі перекриття. Для тросів у
перекритті пробивають отвори діаметром
Аміачні
батареї для очищення продувають повітрям при тиску 0,6 МПа й випробовують
повітрям при 1,2 МПа.
Розсільні
батареї промивають водою й випробовують гідравлічним тиском 0,6 МПа. Після
закінчення випробування батареї ґрунтують залізним суриком і офарблюють
алюмінієвою фарбою.
Крім
металевих, розсільні батареї виготовляють зі скляних труб, які з'єднують
калачами. Труби кріплять до стійок хомутами. Опорні металоконструкції батарей
кріплять до стін або перекриття, пристінні батареї на висоту