ВСТУП
Дослідження плодоовочевої та ягідної сировини, а також продуктів її
переробки – одна з найважливіших задач для забезпечення безпеки та якості
харчових продуктів. Плодоовочева та ягідна продукція є складною за структурою
багатокомпонентною системою, безпека і якість якої залежить від властивостей і
сукупності змін у складі і структурі сировини при її технологічній обробці і
наступному зберіганні. У сучасних умовах оцінка безпеки і якості плодоовочевої
та ягідної сировини здійснюються на основі дослідження її складу і
фізико-хімічних властивостей з використанням сучасних інструментальних методів
аналізу. Аналіз сільськогосподарської сировини та готової харчової продукції
методами високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), іонної хроматографії,
полімеразної ланцюгової реакції, встановлення стабільних ізотопів вуглецю,
капілярного електрофорезу та інші потребують спеціального обладнання, яке є
далеко не в усіх лабораторіях. Крім того, такі методи складно, а в багатьох
випадках і недоцільно, використовувати в умовах виробничих лабораторій. Тому
вивчення і використання нескладних методів оцінювання якості та безпеки з
використанням доступного обладнання є особливо актуальним для підготовки
магістрів та бакалаврів спеціальності «Харчові
технології».
Адже, для об’єктивного оцінювання якісних характеристик продукції,
вибору напряму її переробки чи можливостей зберігання плодоовочевої продукції,
майбутнім спеціалістам необхідно оволодіти методиками досліджень які можна
застосувати не тільки у спеціалізованих лабораторіях, але й в умовах реальних
виробничих лабораторій. У підручнику крім загальних питань, що стосуються роботи
в лабораторії, використання хімічного посуду, приготування розчинів, детально
розглянуто методики відбору і підготовки проб до аналізування, описано
особливості пробопідготовки для аналізування окремих видів сировини та для
специфічних аналізів. Детально висвітлені
методики визначення вмісту сухих речовин і масової частки вологи.
Докладно описано методи визначення активної та титрованої кислотності, простих і
складних вуглеводів, білкових речовин, ліпідів плодоовочевої продукції. Особлива
увага приділена методам визначення етерних олій та біологічно активних сполук.
Розглянуто прості й апробовані методики визначення активності власних ферментів
плодоовочевої продукції. Крім того, представлені методики оцінювання стану
продукції під час зберігання, наведені методики розрахунків інтенсивності
тепловиділення, питомої теплоємності та можливого підвищення температури
продукту під час зберігання. Наведені методики дозволяють глибоко вивчити склад
і властивості плодоовочевої та ягідної продукції, її якість і харчову цінність,
вивчити зміни, які не визначаються органолептичними або звичайними фізичними
методами, спрогнозувати зміну якості, встановити способи зберігання і терміни
використання.
Підручник «Дослідницький практикум. Частина 1. Методи дослідження
плодоовочевої та ягідної продукції» складено відповідно до програми курсу
«Дослідницький практикум» і призначений для здобувачів ступеня вищої освіти
«Магістр», зі спеціальності 181 «Харчові технології» всіх форм навчання.
Підручник може бути корисним для студентів, які навчаються за навчальними
планами підготовки «Бакалавр» відповідного фахового напряму та аспірантам. Курс
базується на вивчених раніше базових дисциплінах: математики, фізики, загальної,
неорганічної, аналітичної, органічної, біологічної та харчової хімії. Для
вивчення дисципліни студенти можуть використовувати літературу, наведену в кінці
підручника, а також матеріали, знайдені в періодичних виданнях та в мережі
Інтернет. Засвоєння курсу «Дослідницький практикум» важливе для вибору та
реалізації напрямів виробництва продуктів харчування рослинного походження, їх
зберігання, контролю якості.
Після
опрацювання підручника магістр повинен:
-знати
призначення і організацію роботи хімічної лабораторії, порядок приготування
хімічних реактивів, методи відбору середньої проби сировини і готової продукції,
суть методів проведення аналізів з визначення окремих показників якості
плодоовочевої та ягідної сировини та готової продукції;
-вміти
готувати розчини заданої концентрації, працювати з використовуваними для аналізу
лабораторними приладами, вміти настроювати їх, обчислювати отримані результати,
давати оцінку якості аналізованої проби згідно з вимогами технологічного режиму
або нормативного документу.
Підручник буде корисним для фахівців, що працюють у харчовій галузі
виробництва, забезпечують виробництво різних видів харчової рослинної продукції,
їх переробку, транспортування, зберігання. Автори будуть вдячні за всі
зауваження та поради. При написанні підручника була використана інформація
дорадчої служби «Запорізький Інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія»,
Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Дмитра Моторного та
матеріали діяльності «Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва»
(UHBDP). Зміст навчального посібника, є точкою зору авторів не обов’язково
відображає офіційну позицію Уряду Канади.