1.2. Обладнання для прокатки і шарування тіста.
Затяжне
тісто після замісу піддають багатократному плющенню, внаслідок чого безформні шматки тіста
перетворюються на тістову стрічку. Цю операцію в основному виконують на
двохвалковій машині. Після плющення тісто піддають відлежуванню
на столах (при порційному плющенні) або поволі рухомих транспортерах (при безперервному плющенні). Для
отримання виробів з жировим або іншим прошарком застосовують тістовальцювальні
машини – ламінатори.
Ламінатор
тіста (відео).
Тістовальцювальна машина. У машині (рис. 1.2.1) є два горизонтальні циліндричні валки 1 і 3, що розташовані один над іншим. Валки обертаються, захоплюють шматки тіста, обжимають їх і видають у вигляді тістової стрічки, товщина якої приблизно рівна зазору між валками. Нижній валок 1 обертається в підшипниках, нерухомо закріплених в станині машини, верхній валок 3 – в підшипниках, які пересуваються у вертикальних направляючих станини за допомогою штурвалу 5 і механізму переміщення 4. При зміні висоти верхнього валка відповідно змінюється зазор між валками а, отже, товщина тістової стрічки. По обидві сторони розкочувальних валків, розташовані столи із стрічковими транспортерами 2, один з яких подає тісто на валки, а інший приймає його.
Рис.
1.2.1 – Тістовальцювальна машина (ламінатор):
1,
3 – циліндричні валки; 2 – транспортер;
4 – механізм переміщення; 5 – штурвал.
Рис.1.2.2.
– Тістовальцювальні
машини: а) – ITPIZZA
DSA310;
б) – FROSTY
RM42A;
в) – GGF EASY 500
SM;
г) – ZMATIK
SF500N.
Для
зміни напряму руху всіх робочих органів машина забезпечена реверсивним приводом.